ΚΟΣΜΟΣ

Το κινεζικό εμβόλιο προτίμησε ο Ερντογάν

Με το σκεύασμα της Sinovac θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Τουρκία – Σκεπτικισμός από την επιστημονική κοινότητα

Το κινεζικό εμβόλιο προτίμησε ο Ερντογάν

Τα πρώτα φορτία κινεζικών εμβολίων κατά της COVID-19 έφθασαν χθες στην Αγκυρα. Πρόκειται για το εμβόλιο Coronavac, της ιδιωτικής εταιρείας Sinovac, η οποία εδρεύει στο Πεκίνο. Η Τουρκία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών της και το γεγονός ότι επέλεξε το κινεζικό εμβόλιο ως πρώτη επιλογή έγινε δεκτό με σκεπτικισμό εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας και από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. 

Λίγο πριν από τις 6 τα χαράματα, αεροπλάνο της Turkish Airlines προερχόμενο από το Πεκίνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, μεταφέροντας 3 εκατ. δόσεων του εμβολίου. Συνολικά, αναμένονται 50 εκατ. δόσεις του Coronavac, οι οποίες αναμένεται να καλύψουν μεγάλο μέρος των αναγκών, σε μια χώρα 82 εκατ. κατοίκων. Επιπροσθέτως, η τουρκική κυβέρνηση έκανε μια παραγγελία της τελευταίας στιγμής για 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, ενώ φιλοδοξεί να προωθήσει την εγχώρια παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, ακόμη και να παρασκευάσει τουρκικής επινόησης σκεύασμα μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

Την περασμένη εβδομάδα, Τούρκοι ερευνητές υποστήριξαν ότι σύμφωνα με τις προκαταρκτικές αναλύσεις τους το εμβόλιο της Sinovac έχει αποτελεσματικότητα 91,5%, δηλαδή ανάλογη με τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και της Moderna, που έχουν πάρει το πράσινο φως από τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ (και της Ε.Ε., για το πρώτο εξ αυτών). Ωστόσο, αντίστοιχες ανακοινώσεις Βραζιλιάνων ερευνητών έκαναν λόγο για πολύ χαμηλότερη αποτελεσματικότητα. 

Επιστήμονες και έγκυρα μέσα ενημέρωσης πολλών χωρών επισημαίνουν ότι τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Sinovac για την τελική φάση των κλινικών ερευνών της είναι ελάχιστα και ο αριθμός των εν λόγω ερευνών πολύ μικρός. Κάτι ανάλογο ισχύει για το δεύτερο, πολλά υποσχόμενο κινεζικό εμβόλιο της κρατικής εταιρείας Sinopharm, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ των New York Times. Η αντιπολιτευόμενη τουρκική ιστοσελίδα Ahval ανέφερε ότι τη διανομή του CoronaVac στη γειτονική χώρα έχει αναλάβει η εταιρεία Keymen, η οποία συνδέεται με την κυβέρνηση Ερντογάν.
Η Κίνα έχει επενδύσει πολλά στην κούρσα για την παρασκευή αποτελεσματικών εμβολίων, η οποία εξελίχθηκε σε αγώνα γοήτρου ανάμεσα στις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου. Ηδη η Ινδονησία, η Χιλή, η Βραζιλία, η Σιγκαπούρη και, βέβαια, η Τουρκία έχουν κλείσει συμφωνίες για το εμβόλιο της Sinovac, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις της Sinopharm με σειρά χωρών. Ωστόσο, η κοινή γνώμη σε πολλές χώρες εμφανίζεται επιφυλακτική έναντι των κινεζικών εμβολίων.

Προληπτικά μέτρα

Ο διάχυτος σκεπτικισμός ανάγκασε τις τουρκικές αρχές να λάβουν κάποια προληπτικά μέτρα. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, ο εμβολιασμός δεν θα ξεκινήσει νωρίτερα από τα μέσα Ιανουαρίου, ώστε να μεσολαβήσουν επιπλέον έλεγχοι για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του κινεζικού εμβολίου. Παρ’ όλα αυτά, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα εμβόλια που έφθασαν από την Κίνα σηματοδοτούν «την αρχή του τέλους για τους σκοτεινούς χρόνους που ζούμε». Ο Τούρκος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός δεν θα καταστεί υποχρεωτικός για τους πολίτες «επί του παρόντος» και τόνισε ότι για κανένα λόγο δεν πρέπει να χαλαρώσει η εφαρμογή των στοιχειωδών προστατευτικών μέτρων, όπως είναι οι μάσκες και η τήρηση των αποστάσεων.

Εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν κατ’ ευχήν, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τον εμβολιασμό, καθώς τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech θα παραδίδονται τμηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, λόγω της καθυστερημένης παραγγελίας. Τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, συχνά επιμένοντας ότι το κινεζικό και το ρωσικό εμβόλιο, όπως επίσης και εκείνο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είναι πιο ασφαλή από εκείνα των Pfizer-BioNTech και Moderna, διότι στηρίζονται σε πιο παραδοσιακές, δοκιμασμένες τεχνολογίες. 
Πάνω από 2,17 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19 έχουν καταγραφεί στην Τουρκία, ενώ ο αριθμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει τις 20.000. Η πρόσφατη εκτίναξη των κρουσμάτων ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλει αλυσιδωτά απαγορευτικά, σε εβδομαδιαία βάση, αν και το τελευταίο διάστημα υπήρξε επιβράδυνση στη διάδοση της νόσου.

Πηγή: REUTERS, SABAH