Λευκορωσία: Δημοψήφισμα ανακοίνωσε ο Λουκασένκο

Λευκορωσία: Δημοψήφισμα ανακοίνωσε ο Λουκασένκο

Η ψήφος θα αφορά σε συνταγματικές αλλαγές και όχι στην εξουσία του επί 26 έτη προέδρου

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για αλλαγές στο σύνταγμα της Λευκορωσίας υποσχέθηκε την Πέμπτη ο πρόεδρος της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ο επί 26 χρόνια ηγέτης της Λευκορωσίας αντιμετωπίζει ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυριών εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες, μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου που η αντιπολίτευση χαρακτήρισε επιεικώς νοθευμένες.

Κάθε Κυριακή από τότε, η πρωτεύουσα Μινσκ συγκλονίζεται από διαδηλώσεις και επεισόδια με την αστυνομία.

Πλέον ο Λευκορώσος πρόεδρος επιλέγει να περιορίσει τις διαμαρτυρίες διοχετεύοντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε κάποιες αλλαγές στο σύνταγμα, χωρίς όμως να αμφισβητείται προς το παρόν η θέση του, όπως ακριβώς έκανε και ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα στη Χιλή φέτος.

Πάντως ο Λευκορώσος πρόεδρος απέφυγε να αναφερθεί στο πότε θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta. Περισσότερο στόχο είχε να ελέγξει τις εξουσίες που θέλει να πάρει το Λαϊκό Κονγκρέσο της Λευκορωσίας.

Ο κ. Λουκασένκο είχε αναφερθεί από τον Αύγουστο στην προοπτική συνταγματικής μεταρρύθμισης και δημοψηφίσματος για την έγκρισή της. Δύο εβδομάδες νωρίτερα είχε πει μάλιστα ότι θα παραδώσει την εξουσία εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο σε δημοψήφισμα, ωστόσο μετά περιόρισε το πεδίο του δημοψηφίσματος στις όποιες συνταγματικές αλλαγές.

Η απόφαση για δημψήφισμα έχει την έγκριση και της Μόσχας.

Με πληροφορίες από Reuters, Belta

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή