Μάχη στις ΗΠΑ για τον έλεγχο της Γερουσίας

Μάχη στις ΗΠΑ για τον έλεγχο της Γερουσίας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφουν στον στίβο των προεκλογικών συγκεντρώσεων στην αυγή του 2021, δίνοντας τη μάχη, αυτή τη φορά για λογαριασμό των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, αντίστοιχα, υποψηφίων στις επαναληπτικές εκλογές για δύο θέσεις γερουσιαστών στην πολιτεία Τζόρτζια. Η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες κατέστη υποχρεωτική βάσει της πολιτειακής νομοθεσίας, καθώς ουδείς εκ των υποψηφίων συγκέντρωσε το απαιτούμενο 50% των ψήφων στην αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου.

Την ερχόμενη Δευτέρα, ο Μπάιντεν θα περιοδεύσει στην Ατλάντα, ενώ την ίδια ώρα ο Τραμπ θα μιλήσει σε συγκέντρωση των Ρεπουμπλικανών στο Ντάλτον. Μία ημέρα νωρίτερα, η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα στηρίζει την εκστρατεία των Δημοκρατικών υποψηφίων στη Σαβάνα. Οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν την Τρίτη. Αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και τις δύο έδρες, τα δύο μεγάλα κόμματα θα έχουν από 50 έδρες στη Γερουσία, οπότε θα υπερισχύει η ψήφος της Χάρις, η οποία, ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, θα είναι ex officio πρόεδρος της Γερουσίας. Εάν οι Ρεπουμπλικανοί κερδίσουν έστω και μία από τις δύο έδρες θα μπορούν να μπλοκάρουν κρίσιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Στο μεταξύ, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζος Χόλεϊ ανακοίνωσε ότι θα αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών σε κρίσιμες πολιτείες, όταν το Κογκρέσο συνέλθει, την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, για να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν. Το ύστατο στρατήγημα των πιστών οπαδών του Τραμπ δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, αφού οι Δημοκρατικοί διαθέτουν άνετη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε ένσταση ώστε να αλλάξει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο των Εκλεκτόρων. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να καθυστερήσει για ώρες ή ημέρες την τυπική επικύρωση της νίκης Μπάιντεν, όχι όμως και την ορκωμοσία του, η οποία θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου.

Πηγή: REUTERS, A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή