Εμβολιασμοί σε ρυθμούς χελώνας

Εμβολιασμοί σε ρυθμούς χελώνας

Το φθινόπωρο η ανοσία της αγέλης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον δρα Φάουτσι

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η έλευση των εμβολίων να γέμισε την παγκόσμια κοινότητα ελπίδα ότι γρήγορα θα «ξαναπάρουμε τη ζωή στα χέρια μας», όμως η μαζική διάθεσή τους αποδεικνύεται εγχείρημα πολύ δυσκολότερο από ό,τι είχε αρχικώς εκτιμηθεί. 

Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ, η εμβολιαστική εκστρατεία εξελίσσεται με πολύ βραδύτερους ρυθμούς από το επιθυμητό, όπως παραδέχονται και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι. Μέχρι προχθές, Τετάρτη, είχαν προωθηθεί στις αμερικανικές πολιτείες 14 εκατ. δόσεις εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna, ενώ τη  Δευτέρα είχαν φθάσει στα εμβολιαστικά κέντρα 11,4 εκατ. δόσεις. Παρ’ όλα αυτά, μόλις 2,1 εκατ. Αμερικανοί είχαν λάβει την πρώτη δόση τη Δευτέρα, αν και ο αρχικός στόχος των Αρχών ήταν να έχουν εμβολιαστεί πάνω από 20 εκατ. πολίτες.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η ανίχνευση του πολύ μεταδοτικού στελέχους κορωνοϊού που ανιχνεύθηκε στη Βρετανία, σε δύο αμερικανικές πολιτείες, το Κολοράντο και την Καλιφόρνια. Οι ειδικοί αγνοούν ακόμα την πραγματική έκταση της διασποράς του νέου στελέχους στις ΗΠΑ και, όπως το έθεσε επιγραμματικά ο δρ Μπιλ Ανατζ, από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, «η εικόνα είναι πολύ δυσοίωνη». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη οι ΗΠΑ κατέρριψαν το ημερήσιο ρεκόρ θανάτων για δεύτερη συνεχή ημέρα, με 3.740 νεκρούς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 εντός 24 ωρών. Σύμφωνα με νέα εκτίμηση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης (CDC), εντός των επόμενων τριών εβδομάδων πιθανώς να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού 80.000 Αμερικανοί. Παρότι οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ μπορεί να προχωρούν με βήμα χελώνας, ο διαπρεπής λοιμωξιολόγος δρ Αντονι Φάουτσι εκτιμά ότι θα επιτευχθεί η λεγόμενη ανοσία της αγέλης στη χώρα το φθινόπωρο.

Σε μία άλλη εξέλιξη, οι κινεζικοί ρυθμιστικοί μηχανισμοί ενέκριναν την κυκλοφορία ενός εγχώριου εμβολίου που παρασκευάζεται από τον κρατικό φαρμακευτικό κολοσσό Sinopharm. Στόχος του Πεκίνου είναι ο δωρεάν εμβολιασμός 50 εκατ. πολιτών πριν από την έναρξη των εορτασμών της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, τον Φεβρουάριο. 

Εξαρση στο Τόκιο

Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να μαίνεται και σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Η Σλοβακία ανακοίνωσε χθες τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων νέων κρουσμάτων (6.135), όπως και η Τσεχία, όπου οι νέες λοιμώξεις ξεπέρασαν τις 16.939.

Την ίδια στιγμή, εκτός ελέγχου φαίνεται να βρίσκεται η πανδημία στην Ιαπωνία, όπου τα κρούσματα στην πρωτεύουσα, Τόκιο, ξεπέρασαν τα 1.300 σε 24 ώρες και εκφράζονται φόβοι για κατακόρυφη αύξησή τους. Ηδη, η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει τη χώρα, για άλλη μία φορά, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ τη Δευτέρα απαγόρευσε την είσοδο σε ξένους που δεν κατοικούν εκεί εξαιτίας του φόβου που προκαλούν τα μεταλλαγμένα στελέχη της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα απηύθυνε έκκληση στους συμπολίτες του να περάσουν τις γιορτές ήσυχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή