Βρετανία: Κλείνουν σχολεία, ανοίγουν ξανά νοσοκομεία εκστρατείας

Βρετανία: Κλείνουν σχολεία, ανοίγουν ξανά νοσοκομεία εκστρατείας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεικτικές της ραγδαίας πανδημικής έξαρσης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Βρετανία, είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης τις τελευταίες ώρες, μιας και μετά το κλείσιμό, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, των δημοτικών σχολείων και στην περιοχή του Λονδίνου, αποφασίστηκε να επαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία εκστρατείας που είχαν στηθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος.

Με περισσότερα από 50.000 νέα κρούσματα ημερησίως τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, τα νοσοκομεία ανακοίνωσαν ότι προετοιμάζονται για μεγάλη αύξηση των ασθενών και προειδοποίησαν ότι χρειάζονται περισσότερες κλίνες.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε, άλλωστε, ημέρες αφού το Royal London Hospital επεσήμανε στο προσωπικό του μέσω μέιλ ότι πλέον ασκεί «ιατρική των καταστροφών» και δεν μπορεί να παρέχει υψηλού επιπέδου φροντίδα στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Με την πρωτεύουσα της Βρετανίας να είναι μία από τις πλέον πληγείσες περιοχές της χώρας από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο μεταδίδεται έως και 70% πιο εύκολα, η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να κλείσει όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Λονδίνου, παρά το γεγονός ότι μόλις δύο ημέρες νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι θα ανοίξουν κανονικά μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

«Η εκπαίδευση και η ευημερία των παιδιών παραμένει εθνική προτεραιότητα», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Γκάβιν Ουίλιαμσον. «Η επέκταση της τηλεκπαίδευσης σε περισσότερες περιοχές του Λονδίνου είναι πραγματικά το έσχατο μέτρο και μια προσωρινή λύση, πρόσθεσε ο ίδιος, την ώρα, πάντως, που η κυβέρνηση δέχεται εκ νέου σφοδρές επικρίσεις για την απόφαση αυτή «της τελευταίας στιγμής», που συνιστά και μια στροφή 180 μοιρών σε σχέση με όσα είχε αρχικά ανακοινώσεις.

Τα νοσοκομεία εκστρατείας που είχαν δημιουργηθεί σε χώρους όπως συνεδριακά κέντρα είχαν αποτελέσει επιτυχία, με τον στρατό να τα ανεγείρει μέσα σε λίγες ημέρες, αν και χρησιμοποιήθηκαν πολύ λίγο.

Ωστόσο η ένωση νοσηλευτών προειδοποίησε ότι η χώρα δεν διαθέτει αρκετούς νοσηλευτές για τα να στελεχώσουν, καθώς πολλοί έχουν και οι ίδιοι προσβληθεί από την covid-19 ή έχουν αναγκαστεί να τεθούν σε αυτοαπομόνωση έπειτα από επαφή τους με κρούσμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου Sky News, οι μονάδες εντατικής θεραπείας σε τρία νοσοκομεία του Λονδίνου ήταν γεμάτες την παραμονή της πρωτοχρονιάς, γεγονός που ανάγκασε τη μεταφορά ασθενών σε άλλα νοσοκομεία.

Τα εμβόλια

Στο μεταξύ η AstraZeneca αναμένεται να είναι σε θέση ως τα μέσα Ιανουαρίου να παρέχει στη Βρετανία κάθε εβδομάδα περίπου δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που έχει αναπτύξει με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά της covid-19, ανέφερε η εφημερίδα The Times.

Επιπλέον η εταιρεία εκτιμά ότι θα μπορέσει να προσφέρει δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου στη Βρετανία ως την επόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Ο κυβέρνηση Τζόνσον έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης.

Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή