Παραλήρημα Τραμπ: «Βρες μου τις 11.780 ψήφους που χρειάζομαι!»
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Παραλήρημα Τραμπ: «Βρες μου τις 11.780 ψήφους που χρειάζομαι!»

Αφόρητη πίεση σε αξιωματούχο της Τζόρτζια για να ανατραπεί το αποτέλεσμα της 3ης Νοεμβρίου

1' 10" χρόνος ανάγνωσης

Σε μια απελπισμένη προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άσκησε αφόρητη πίεση με απειλές και παραινέσεις σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο της πολιτείας της Τζόρτζια ώστε να εντοπίσει τις ψήφους που… λείπουν για να ανατρέψει το αποτέλεσμα της 3ης Νοεμβρίου στην πολιτεία του αμερικανικού Νότου.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον Ποστ, ο Πρόεδρος Τραμπ μιλούσε επί μία ώρα στο τηλέφωνο με τον (επίσης Ρεπουμπλικανό) αξιωματούχο Μπραντ Ράφενσπεργκερ, που ασκεί στην Τζόρτζια καθήκοντα που θα έχει στην Ελλάδα ο υπουργός Εσωτερικών.

Η εφημερίδα εξασφάλισε ηχογραφημένη την τηλεφωνική τους συνομιλία, η οποία αποκαλύπτει ότι ο κ. Τραμπ πότε μιλούσε υποτιμητικά στον κ. Ράφενσπεργκερ, πότε προσπαθούσε να τον καλοπιάσει κολακεύοντάς τον, πότε τον παρακαλούσε να δράσει και πότε τον απειλούσε με αόριστες δικαστικές συνέπειες εάν ο αξιωματούχος της Τζόρτζια αρνείτο να στηρίξει την ατζέντα του απερχόμενου προέδρου περί νοθείας στις εκλογές, προειδοποιώντας τον κάποια στιγμή ότι «παίρνει μεγάλο ρίσκο».

Σε ένα σημείο στη συνομιλία τους ο κ. Τραμπ απαιτεί από τον αξιωματούχο της Τζόρτζια να βρει «τις 11.780 ψήφους» που θα χρειαζόταν ο ηττημένος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για να ανατρέψει το αποτέλεσμα σε μια από τις πολιτείες-κλειδί για τις προεδρικές εκλογές.

Προ αυτής της επιμονής ο κ. Ράφενσπεργκερ και συνεργάτες του εξηγούσαν στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι δεν έχει δίκιο, ότι βασίζεται σε αστήρικτες θεωρίες συνωμοσίας και ότι η νίκη του Τζο Μπάιντεν με διαφορά 11.779 ψήφων ήταν δίκαιη και καθαρή.

Πηγή: The Washington Post