Επανεκλογή Πελόζι στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Επανεκλογή Πελόζι στη Βουλή των Αντιπροσώπων

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νάνσι Πελόζι επανεξελέγη στη θέση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην πρώτη συνεδρίαση του 117ου αμερικανικού Κογκρέσου, στο οποίο τα χάσματα είναι εμφανή και βαθιά.

Στα 80 της χρόνια, η ικανή τακτικίστρια, η βασική αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της θητείας του, επανεξελέγη πρόεδρος του σώματος για δύο χρόνια, παρά τις επιφυλάξεις αρκετών στην αριστερή πτέρυγα του κόμματός της.

Εξασφάλισε 216 ψήφους, έναντι 209 του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της, του Κέβιν Μακάρθι. Όλοι οι παρόντες Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ψήφισαν τον Μακάρθι, ενώ πέντε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών δεν έδωσαν την ψήφο τους στην Πελόζι.

Οι εκλογές για τις 435 έδρες του σώματος διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις προεδρικές, με την κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών να είναι η μικρότερη τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η πλειοψηφία στη Γερουσία και άρα η ισορροπία ισχύος στο Κογκρέσο κατά το πρώτο μέρος της θητείας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν κρίνεται σε δύο επαναληπτικές αναμετρήσεις στην Τζόρτζια την Τρίτη.

Αυτή θα είναι η τέταρτη θητεία της Νάνσι Πελόζι στο αξίωμα. Ανέλαβε για πρώτη φορά το αξίωμα το 2007. Επανήλθε στην προεδρία της Βουλής τον Ιανουάριο του 2019, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.

Το αξίωμα είναι το τρίτο σημαντικότερο στις ΗΠΑ, έπειτα από αυτά του προέδρου και του αντιπροέδρου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, dpa, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή