ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Μνήμες του 2020 ξυπνά το φλεγόμενο Περθ

Αυστραλία: Μνήμες του 2020 ξυπνά το φλεγόμενο Περθ

Πυρκαγιά η οποία βρίσκεται εκτός ελέγχου, απειλεί «ζωές και κατοικίες» κοντά στο Περθ, στις δυτικές ακτές της Αυστραλίας, με τις αρχές να ζητούν από τους κατοίκους πολλών προαστίων να είναι σε εγρήγορση.

Την ίδια ώρα περίπου 150 πυροσβέστες μάχονται κατά της πυρκαγιάς, η οποία από το Σάββατο έχει καταστρέψει περισσότερα 2.300 στρέμματα. Αν και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων έχουν μειώσει το επίπεδο συναγερμού, επισημαίνουν ότι η πυρκαγιά εξακολουθεί να αποτελεί «πιθανή απειλή για ζωές και κατοικίες», εξαιτίας κυρίως των συνεχώς μεταβαλλόμενων μετεωρολογικών συνθηκών.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πώς ξέσπασε η πυρκαγιά.

Οι επικίνδυνοι και τοξικοί καπνοί που δημιουργήθηκαν όταν η πυρκαγιά έφτασε σε χωματερή αποτελούν επίσης λόγο ανησυχίας και ώθησαν τις αρχές να καλέσουν τους κατοίκους της περιοχής να μείνουν στα σπίτια τους.

Πολλοί δρόμοι έχουν κλείσει και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην πληγείσα περιοχή.

Σημειώνεται, πως αυτή την εβδομάδα αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, έως και 40 βαθμοί Κελσίου, στην πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας, όπως και ισχυροί άνεμοι.

Πέρυσι αυτή η πολιτεία της Αυστραλίας είχε γλιτώσει από τις καταστροφικές πυρκαγιές που είχαν πλήξει τις δύο πιο πολυπληθείς της χώρας, τη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτόρια.

Οι πυρκαγιές αυτές είχαν καταστρέψει επιφάνεια ίση με της Μεγάλης Βρετανίας και είχαν προκαλέσει τον θάνατο 33 ανθρώπων, αλλά και εκατομμυρίων ζώων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP