ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Συζητήσεις με Pfizer και BioNTech για παραγγελία επιπλέον εμβολίων

komision-syzitiseis-me-pfizer-kai-biontech-gia-paraggelia-epipleon-emvolion-561215398

Σε συζητήσεις με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech για την παραγγελία επιπλέον δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού βρίσκεται η Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπός της.

«Η Επιτροπή εξετάζει αν υπάρχει τρόπος να προστεθούν περισσότερες δόσεις σε εκείνες που έχουν ήδη παραγγελθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει 300 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Τις τελευταίες ημέρες, η Ε.Ε. έχει βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων για καθυστερήσεις στο ζήτημα των εμβολιασμών.

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η διασφάλιση ενός χαρτοφυλακίου με ποικιλία εμβολίων, τόνισε επίσης ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα υγείας Στεφάν Nτε Κερμέκερ υπογραμμίζοντας ότι «αυτό το χαρτοφυλάκιο αναπτύχθηκε σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας».

Οταν ερωτήθηκε σχετικά με τις κριτικές για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν παρήγγειλε αρκετές δόσεις του εμβολίου αυτού, ο εκπρόσωπος υπερασπίσθηκε την επιλογή των Βρυξελλών «να μην βάλουν όλα τα αυγά σε ένα καλάθι» και να υπογράψουν συμφωνίες με έξι εταιρείες που χρησιμοποιούν «διαφορετικές τεχνολογίες» ανάπτυξης εμβολίων.

«Όταν διαπραγματευόμασταν με τις έξι εταιρείες και με άλλες εταιρείες δεν υπήρχε βεβαιότητα ότι κάποιο από αυτά τα εμβόλια θα θεωρείτο ασφαλές και αποτελεσματικό από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας ότι «η βασική φιλοσοφία της στρατηγικής ήταν η Ε.Ε. να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο με ποικιλία, να εξασφαλίσει δόσεις από διαφορετικές εταιρείες», έτσι ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες, ένα ή περισσότερα εμβόλια, να είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ επισήμανε ότι η Ε.Ε. εστιάζει στο «να διαβεβαιώσει ότι η εφαρμογή της στρατηγικής γίνεται σωστά και ότι όλοι οι παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών κάνουν αυτό που πρέπει από την πλευρά τους».

Προσέθεσε ότι «οι επόμενες εβδομάδες και οι επόμενοι μήνες θα είναι σημαντικοί όσον αφορά την εξέλιξη του εμβολιασμού» και κατέληξε λέγοντας πως η Ε.Ε. είναι πεπεισμένη ότι, με όλες τις προσπάθειες που κάνει, θα μπορέσει να εξασφαλίσει τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων το συντομότερο δυνατόν.

με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ