Διαπραγματεύσεις Ε.Ε. για αγορά επιπλέον δόσεων

Διαπραγματεύσεις Ε.Ε. για αγορά επιπλέον δόσεων

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον δόσεων του εμβολίου των Pfizer-BioNTech διαπραγματεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ μετά τη θύελλα για τις καθυστερήσεις και τις περιορισμένες προμήθειες εμβολίων η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνεδρίασε χθες εσπευσμένα για την έγκριση του δεύτερου εμβολίου της Moderna. Η συνεδρίαση είχε αρχικά προγραμματιστεί για αύριο. Το γεγονός των διαπραγματεύσεων για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech αποκάλυψε ο αρμόδιος εκπρόσωπος για θέματα Υγείας Στέφαν ντε Κεερσμάκερ, ο οποίος ανέφερε επιπλέον ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε συνεννόηση με τις φαρμακευτικές και τα κράτη-μέλη για να βρουν τρόπους αύξησης της παραγωγικής ικανότητας των εταιρειών με τις οποίες η Ε.Ε. έχει υπογράψει συμβάσεις προ-αγοράς.

Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, απαντώντας στην κριτική που έχει ασκηθεί για τους χειρισμούς της Κομισιόν στο θέμα των εμβολίων, δήλωσε προχθές σε διεθνή πρακτορεία: «Η εμπλοκή αυτή τη στιγμή δεν αφορά τον όγκο των παραγγελιών, αλλά την παγκόσμια ανεπάρκεια παραγωγικής ικανότητας».

Ο κ. Ντε Κεερσμάκερ υπενθύμισε ότι ήδη η Επιτροπή έχει εξασκήσει το δικαίωμα που περιλαμβάνεται στις συμβάσεις για να αγοράσει επιπλέον δόσεις, τόσο από τις Pfizer-BioNTech (100 εκατ.) όσο και από τη Moderna (80 εκατ.), της οποίας το εμβόλιο αναμένεται να εγκριθεί αύριο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Οι Pfizer-BioNTech έχουν δεσμευτεί να παραδώσουν τις πρώτες 200 εκατ. δόσεις στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έως τον Σεπτέμβριο. Αν ευοδωθούν οι προσπάθειες για αύξηση της παραγωγής, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μέρος των επιπλέον 100 εκατ. δόσεων θα παραδοθεί εντός της ίδιας προθεσμίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, εξελίσσεται αυτή τη στιγμή μία διαπραγμάτευση με τα κράτη-μέλη για το πώς θα κατανεμηθούν οι επιπλέον δόσεις. Δεν απάντησε πάντως ευθέως σε ερώτηση σχετικά με τις παράλληλες συμφωνίες που ενδεχομένως έχουν κάνει απευθείας ορισμένα κράτη-μέλη με τις φαρμακευτικές.

Ο κ. Ντε Κεερσμάκερ υπενθύμισε επιπλέον ότι οι διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια έγιναν σε συνθήκες σημαντικής επιστημονικής αβεβαιότητας. Ο σκοπός της Επιτροπής, όπως είπε, ήταν πάντα ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες πρόσβασης σε εμβόλια που θα αποδεικνύονταν αποτελεσματικά και ασφαλή.

Στο στόχαστρο η Μέρκελ για τα εμβόλια

Το ζήτημα του εμβολίου μονοπώλησε σχεδόν το πρώτο φετινό briefing της Επιτροπής, στον απόηχο της κριτικής που άσκησε στην Ε.Ε. ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πιθανός διεκδικητής της καγκελαρίας Μάρκους Σέντερ. Ο κ. Σέντερ χαρακτήρισε (Bild) «ανεπαρκή» τη διαδικασία που ακολούθησε η Κομισιόν. «Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε γιατί ο εμβολιασμός με ένα πολύ καλό εμβόλιο που φτιάχτηκε στη Γερμανία προχωράει πιο γρήγορα αλλού», τόνισε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι χώρες όπως το Ην. Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ισραήλ ενέκριναν τη χορήγηση του εμβολίου που ανέπτυξε η BioNTech νωρίτερα από την Ε.Ε. Ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία, τόνισε επίσης την οικονομική πτυχή της αργής προόδου της εκστρατείας εμβολιασμού, λέγοντας ότι οι χώρες που θα προχωρήσουν πιο γρήγορα θα ανακάμψουν πρώτες, με την Ευρώπη να μένει πίσω. Στο μεταξύ, η Γερμανία και η Δανία εμφανίζονται έτοιμες να ακολουθήσουν τα χνάρια της Βρετανίας και να διευρύνουν το διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων ώς το μέγιστο όριο των 42 ημερών (αυτή τη στιγμή η δεύτερη δόση πραγματοποιείται μετά τρεις εβδομάδες). Στόχος, να λάβουν την πρώτη δόση όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται, με δεδομένο ότι οι υφιστάμενες προμήθειες είναι περιορισμένες. 

Σημειώνεται ότι και ο Ουγκούρ Σαχίν, ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, άσκησε προ ημερών κριτική στην Κομισιόν για την επιλογή να κλείσει συμφωνίες με πολλές διαφορετικές εταιρείες, ενώ ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν είχε παροτρύνει δημοσίως την EMA να επιταχύνει την έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και της Οξφόρδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή