Το Γουότεργκεϊτ του Τραμπ

Ζήτησε από αξιωματούχους να «του βρουν» τις ψήφους που του λείπουν

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια αλληλουχία πολιτικών γεγονότων βαρύνουσας σημασίας ξεκινάει το 2021 στις ΗΠΑ. Οι σημερινές, επαναληπτικές εκλογές για δύο θέσεις γερουσιαστών στην πολιτεία Τζόρτζια και η αυριανή, κοινή συνεδρίαση των δύο νομοθετικών σωμάτων για την επικύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών θα κρίνουν τους συσχετισμούς δύναμης στο Κογκρέσο, τα περιθώρια προώθησης αλλαγών από τον Τζο Μπάιντεν και το μέλλον του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ίσως και του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος επρόκειτο να μιλήσει χθες το βράδυ σε συγκέντρωση των Ρεπουμπλικανών στο Ντάλτον της Τζόρτζια, σε μια τελευταία προσπάθεια ενίσχυσης των δύο υποψηφίων γερουσιαστών του κόμματος στην εξαιρετικά αμφίρροπη αναμέτρηση με τους Δημοκρατικούς αντιπάλους τους. Την ίδια ώρα, ο Μπάιντεν θα περιοδεύει με τους δικούς του υποψηφίους στην πρωτεύουσα της πολιτείας, Ατλάντα. 

Στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, οι δύο Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι ήρθαν πρώτοι με μικρή διαφορά, αλλά δεν εξασφάλισαν το 50% των ψήφων, γεγονός το οποίο, βάσει της εκλογικής νομοθεσίας στη συγκεκριμένη πολιτεία, κατέστησε αναγκαία την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες. Η συμμετοχή των Δημοκρατικών ψηφοφόρων στις επαναληπτικές εκλογές με τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου ήταν ιδιαίτερα υψηλή και όλα θα κριθούν από την προσέλευση των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων στις κάλπες σήμερα. Αν οι Ρεπουμπλικανοί κερδίσουν έστω και μία από τις δύο διεκδικούμενες έδρες, το κόμμα τους θα διατηρήσει την πλειοψηφία στη Γερουσία, διαφορετικά οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι ήδη ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα έχουν έστω και οριακή πλειοψηφία και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι ζημιωθούν από τις αποκαλύψεις για το περιεχόμενο εκτενούς τηλεφωνικής επικοινωνίας του Τραμπ με αξιωματούχους της Τζόρτζια, το περασμένο Σάββατο. Η εφημερίδα Washington Post ανήρτησε στην ιστοσελίδα της ηχογραφημένο απόσπασμα ωριαίας συνομιλίας του προέδρου με τον Ρεπουμπλικανό υπουργό Εσωτερικών της Τζόρτζια, Μπραντ Ράφενσπεργκερ, όπου του ζητούσε, ορθά κοφτά, να «του βρει» τους περίπου 12.000 ψήφους που του λείπουν για να αμφισβητήσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στην εν λόγω πολιτεία.

«Δεν θέλω τίποτα άλλο πέρα από το εξής: να βρω μόλις 11.780 ψήφους, έναν παραπάνω από αυτούς που έχουμε. Γιατί κερδίσαμε αυτή την πολιτεία», ακούγεται να λέει ο Τραμπ, ο οποίος στη συνέχεια απειλεί τον Ράφενσμπεργκερ ότι θα αντιμετωπίσει ποινικές ευθύνες. Εκπρόσωποι των Δημοκρατικών έκαναν λόγο για ωμή προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, υποστηρίζοντας ότι η παρέμβαση του Τραμπ είναι ποινικά κολάσιμη και θα συνιστούσε επαρκή λόγο για την παραπομπή του με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Την Κυριακή, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι εξελέγη για τέταρτη φορά πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων με 216 ψήφους έναντι 209 του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Κέβιν Μακάρθι. Στα 80 της χρόνια, η έμπειρη πολιτικός θα έχει δύσκολο έργο, καθώς η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στη Βουλή μειώθηκε αισθητά στις εκλογές του Νοεμβρίου και η ατμόσφαιρα του διχασμού διατηρείται στο Σώμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή