«Οχι» στην έκδοση του Ασάνζ

«Οχι» στην έκδοση του Ασάνζ

Από βρετανικό δικαστήριο, δέκα χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση των WikiLeaks

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μία ακόμα φορά συγκεντρώθηκαν, χθες, έξω από τις γυάλινες πόρτες του Old Bailey, του κεντρικού Ποινικού Δικαστηρίου της Αγγλίας και της Ουαλλίας, στο Λονδίνο.

Αυτή τη φορά, όμως, ήταν η πρώτη τα τελευταία δέκα χρόνια που οι υποστηρικτές του Τζούλιαν Ασάνζ πανηγύριζαν: το βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε να μην τον εκδώσει στις ΗΠΑ, για λόγους ψυχικής υγείας. «Δεν θα τελειώσει μέχρι να γυρίσει σπίτι με ασφάλεια και να έχουν αποσυρθεί όλες οι κατηγορίες, αλλά σήμερα λάβαμε τα καλύτερα νέα», έγραψε η Κριστίν Ασάνζ, μητέρα του Τζούλιαν, στο Twitter μετά την ανακοίνωση. «Εχουν περάσει δέκα τραυματικά χρόνια», συμπλήρωσε, αναφερόμενη στη μάχη που δίνει με τις Αρχές διαφόρων χωρών την τελευταία δεκαετία ο γιος της. 

Ο 49χρονος Αυστραλός ιδρυτής των WikiLeaks, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που δημοσιοποιεί εμπιστευτικές πληροφορίες ηλεκτρονικά, έγινε ευρύτερα γνωστός το 2010, όταν δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα, με τη βοήθεια της Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αξιωματούχου του αμερικανικού στρατού. Την ίδια χρονιά εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του από τη Σουηδία για κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού, οι οποίες αργότερα αποσύρθηκαν. Για να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία, ο Ασάνζ δεν εμφανίστηκε σε ένα βρετανικό δικαστήριο το 2012 και κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, σε ένα δωμάτιο της οποίας ζούσε επί επτά χρόνια, ενώ είχε δεχθεί επισκέψεις από την Πάμελα Αντερσον και τη Lady Gaga. Το 2019, όμως, άλλαξε η ηγεσία του Ισημερινού και ο Ασάνζ έχασε την ασυλία του. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 50 εβδομάδων επειδή δεν είχε εμφανισθεί στο δικαστήριο το 2012. Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές τον κατηγόρησαν για συνωμοσία και παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας, σχηματίζοντας δικογραφία που περιλαμβάνει 18 κατηγορίες – αν βρεθεί ένοχος, αντιμετωπίζει κάθειρξη μέχρι και 175 ετών. 
Η υπόθεση των ΗΠΑ κατά του Ασάνζ δίχασε την κοινή γνώμη – πολλοί υποστηρίζουν ότι η δίωξή του παραβιάζει το άρθρο του Συντάγματος περί ελευθερίας της έκφρασης.

Το 2019, ο Τζον Σ. Ντίμερς, ανώτερος αξιωματούχος σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, τόνισε πως ο Ασάνζ δεν είναι δημοσιογράφος, άρα δεν προστατεύεται από το Σύνταγμα. Προσέθεσε πως η δημοσιοποίηση των απόρρητων εγγράφων αποδυνάμωσε τη χώρα και η αποκάλυψη απόρρητων πηγών έθεσε πολλές ζωές σε κίνδυνο. 

Η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ σημείωσε, χθες, ότι οι Ταλιμπάν διάβασαν προσεκτικά τα έγγραφα προκειμένου να εντοπίσουν τις πηγές τους. Η ίδια συμπλήρωσε πως δεν πιστεύει ότι ο Ασάνζ δεν θα αντιμετωπιζόταν δίκαια από ένα αμερικανικό δικαστήριο και ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η κράτησή του θα ήταν πιο σκληρή εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων. Κατέληξε ότι, λόγω της επιβαρυμένης ψυχικής του υγείας, η οποία θα χειροτέρευε με την κράτησή του σε μια αμερικανική φυλακή, οδηγώντας τον πιθανώς στην αυτοκτονία, θα ήταν επιβαρυντικό να εκδοθεί στις ΗΠΑ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή