Περιμένοντας τον 46ο πρόεδρο της Αμερικής

Περιμένοντας τον 46ο πρόεδρο της Αμερικής

Συνεδριάζει σήμερα το Κογκρέσο για να επικυρώσει τη νίκη Μπάιντεν

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη σημερινή, κοινή συνεδρίαση των δύο νομοθετικών Σωμάτων του Κογκρέσου πέφτει η αυλαία μιας από τις πιο επεισοδιακές προεδρικές εκλογές στην ιστορία των ΗΠΑ. Οι 100 γερουσιαστές και τα 435 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων καλούνται να επικυρώσουν την ψηφοφορία του Εκλεκτορικού Σώματος που ανέδειξε νικητή τον Τζο Μπάιντεν με 306 ψήφους έναντι 232 του Ντόναλντ Τραμπ. Υπό ομαλές συνθήκες θα επρόκειτο για απλώς τυπική υπόθεση, αλλά φέτος η επικύρωση του αποτελέσματος από το Κογκρέσο απέκτησε πολιτική σημασία λόγω της πεισματικής αμφισβήτησης της λαϊκής ετυμηγορίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Παρά την αποτυχία των δικαστικών προσφυγών του για την ακύρωση των αποτελεσμάτων σε κρίσιμες πολιτείες, ο απερχόμενος πρόεδρος επέμενε να διαμηνύει μέχρι την τελευταία στιγμή ότι «θα αγωνιστεί κολασμένα» για να μείνει στην εξουσία και να καλεί τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές και γερουσιαστές να αμφισβητήσουν τη νίκη του Μπάιντεν. Μιλώντας στο Ντάλτον της Τζόρτζια, ενόψει των κρίσιμων επαναληπτικών εκλογών για τις δύο έδρες γερουσιαστών της πολιτείας, που διεξήχθησαν χθες, ο Τραμπ άσκησε ιδιαίτερη πίεση στον αντιπρόεδρο της χώρας Μάικ Πενς, ο οποίος θα προεδρεύσει της σημερινής συνεδρίασης στο Κογκρέσο.

«Ελπίζω ότι ο σπουδαίος μας αντιπρόεδρος θα έρθει μαζί μας. Είναι σπουδαίος άνθρωπος. Φυσικά, αν δεν έρθει μαζί μας, δεν θα τον συμπαθώ τόσο πολύ», είπε ο Τραμπ ενώπιον ενθουσιωδών οπαδών του, επιμένοντας για μία ακόμη φορά ότι κέρδισε «με διαφορά» τόσο στην Τζόρτζια όσο και σε πανεθνική κλίμακα. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι πολιτειακές αρχές, οι οποίες τυχαίνει να ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς, ο Τραμπ έχασε στην Τζόρτζια για 12.000 ψήφους. Λόγω διαδοχικών ενστάσεων του επιτελείου του, πραγματοποιήθηκαν τρεις καταμετρήσεις των ψηφοδελτίων, οι οποίες δεν άλλαξαν το αποτέλεσμα.

Θεωρείται βέβαιο ότι το Κογκρέσο, στη σημερινή του συνεδρίαση, θα απορρίψει τις ενστάσεις Τραμπ και θα επικυρώσει τη νίκη Μπάιντεν. Ωστόσο, τα περιθώρια εφαρμογής της προοδευτικής ατζέντας του Δημοκρατικού προέδρου θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις χθεσινές εκλογές στην Τζόρτζια, οι οποίες θα διαμορφώσουν τον συσχετισμό δυνάμεων στη Γερουσία. Η Κέλι Λέφλερ και ο Ντέιβιντ Περντιού, οι δύο απερχόμενοι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών, έδιναν μάχη με τους Δημοκρατικούς Τζον Οσοφ και Ραφαέλ Γουόρνοκ. Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν, τελικά, και τις δύο έδρες, τότε το κόμμα τους θα έχει οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία, γεγονός που θα αυξήσει κατά πολύ την ελευθερία του Μπάιντεν. «Ολο το έθνος έχει τα μάτια του πάνω σου, Τζόρτζια. Μια πολιτεία μπορεί να χαράξει την πορεία όχι μόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά για την επόμενη γενιά», τόνισε ο Μπάιντεν, μιλώντας σε συγκέντρωση υποστήριξης των Δημοκρατικών υποψηφίων, στην Ατλάντα.

Στο μεταξύ, η αστυνομία της Ουάσιγκτον συνέλαβε τον επικεφαλής της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys, η οποία υποστηρίζει τις προσπάθειες του Τραμπ για αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος, εν μέσω φόβων για επεισοδιακές συγκεντρώσεις οπαδών του προέδρου στην πρωτεύουσα με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση της πρόσφατα εκλεγείσας βουλευτού των Ρεπουμπλικανών Λόρεν Μπόμπερτ ότι θα προσέλθει στη συνεδρίαση με το πιστόλι της για να στείλει μήνυμα υπέρ της ελευθερίας της οπλοκατοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή