Νοτιοκορεατικό πλοίο έχει δεσμεύσει το Ιράν

Νοτιοκορεατικό πλοίο έχει δεσμεύσει το Ιράν

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Την άμεση απελευθέρωση του δεσμευμένου από τις ιρανικές αρχές δεξαμενόπλοιου μεταφοράς χημικών υλών υπό σημαία Νότιας Κορέας, ανοικτά του Ομάν, απαίτησε το ΥΠΕΞ της Σεούλ, με τη Νότια Κορέα να αποστέλλει στον Περσικό Κόλπο πολεμικό πλοίο.

Το πρωί της Δευτέρας, ταχέα σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης κατέλαβαν το πλοίο «Χανκούκ Κέμι» και το οδήγησαν στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς. Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι το δεξαμενόπλοιο προκαλούσε θαλάσσια ρύπανση. «Το νοτιοκορεατικό πλοίο δεσμεύθηκε από δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης και οδηγήθηκε σε ιρανικό λιμάνι. Το δεξαμενόπλοιο είχε προκαλέσει ρύπανση εξαιτίας διαρροής καυσίμων και χημικών», ανέφερε σε χθεσινό του δημοσίευμα το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars.

Τις αιτιάσεις του Ιράν διέψευσε χθες εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρείας DM Shipping, με έδρα την Μπουσάν της Νότιας Κορέας, υποστηρίζοντας ότι το πλοίο κινείτο στα διεθνή χωρικά ύδατα, χωρίς να ρυπαίνει. Το πλήρωμα του σκάφους φιλοξενείται φρουρούμενο σε ξενοδοχείο του Μπαντάρ Αμπάς. Το περιστατικό σημειώνεται λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Νότιας Κορέας στην Τεχεράνη, με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

Την απελευθέρωση του δεξαμενόπλοιου και του πληρώματός του απαίτησε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Το καθεστώς της Τεχεράνης συνεχίζει να απειλεί την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και τις ελευθερίες στον Περσικό Κόλπο. Πρόκειται για στρατηγική με στόχο τον εκβιασμό της διεθνούς κοινότητας για την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν», δήλωσε εκπρόσωπος του YΠΕΞ στην Ουάσιγκτον.

Το Ιράν συνηθίζει να δεσμεύει εμπορικά πλοία με σημαίες κρατών με τα οποία βρίσκεται σε διένεξη, ενώ έχει εκφράσει την οργή του για την άρνηση της Σεούλ να εκταμιεύσει δισεκατομμύρια δολάρια που προήλθαν από ιρανικές πετρελαϊκές εξαγωγές στην Κορέα. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι τα κεφάλαια αυτά είναι αναγκαία για την αγορά αντιιικών φαρμάκων και εμβολίων κατά της COVID-19. Αναλυτές εκτιμούν ότι η δέσμευση του πλοίου αποτελεί μέρος διαπάλης εξουσίας στο εσωτερικό του ιρανικού καθεστώτος, με τη σκληροπυρηνική πτέρυγα να επιδιώκει το ναυάγιο της διπλωματικής προσέγγισης με τη Νότια Κορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή