Παραμένει στη Μέση Ανατολή το «Νίμιτς»

Παραμένει στη Μέση Ανατολή το «Νίμιτς»

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στη Μέση Ανατολή θα παραμείνει τελικά το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Νίμιτς», στον απόηχο των απειλητικών δηλώσεων της κυβέρνησης της Τεχεράνης με αφορμή την επέτειο ενός έτους από τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί. Το «Νίμιτς» επρόκειτο να αναχωρήσει από τον Περσικό Κόλπο με προορισμό τις ΗΠΑ, προτού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διατάξει την παραμονή του στην περιοχή του Κόλπου του Ομάν. «Οι πρόσφατες απειλές των Ιρανών ηγετών κατά του προέδρου Τραμπ και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων με υποχρεώνουν να διατάξω την παραμονή του “Νίμιτς” στην περιοχή ευθύνης της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ. Κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ», είπε το βράδυ της Κυριακής ο εκτελών χρέη υπουργού Αμυνας Κρις Μίλερ.

Την Κυριακή, ανήμερα την επέτειο της δολοφονίας του Σολεϊμανί, ο Ιρανός ύπατος θρησκευτικός ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ένας ανώτατος αξιωματούχος των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν δεσμεύθηκαν σε ενέργειες αντιποίνων εναντίον των ΗΠΑ. Την περασμένη Πέμπτη, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει την ολοκλήρωση της αποστολής του αεροπλανοφόρου «Νίμιτς» στον Περσικό και την επιστροφή του στον ναύσταθμο του Νόρφολκ, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. 

Το «Νίμιτς», ο στολίσκος συνοδείας του και η μοίρα ταχείας επέμβασης Μέικιν βρίσκονταν στα ανοικτά της Σομαλίας για να συνδράμουν στη μετάβαση 700 Αμερικανών πεζοναυτών σε διάφορες χώρες της Ανατολικής Αφρικής. Η μοίρα Μέικιν διαθέτει τρία μεγάλα αποβατικά πλοία, με 2.500 άνδρες και γυναίκες της 15ης εκστρατευτικής δύναμης των πεζοναυτών, ενώ το πλοίο «Μέικιν Αϊλαντ» φιλοξενεί πτέρυγα μάχης αεροσκαφών F-35B Lightning.

Σε συνέντευξή του πριν από δύο εβδομάδες, ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ στρατηγός Φρανκ Μακένζι, αρμόδιος για τις επιχειρήσεις σε Αφρική και Μέση Ανατολή, είχε υπογραμμίσει τον αυξημένο κίνδυνο για τις αμερικανικές στρατιωτικές και άλλες εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας της επετείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή