Υπό περιορισμόν η Ευρώπη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηρθαν για να μείνουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στη Βρετανία εξαιτίας της μεγάλης επιδημικής έξαρσης, τα οποία άρχισαν να ισχύουν από σήμερα. Ο υπουργός Συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Μάικλ Γκόουβ, δήλωσε χθες ότι το lockdown δεν πρόκειται να αρθεί πριν από τον Μάρτιο. Επισήμανε, επίσης, ότι προτεραιότητα της βρετανικής κυβέρνησης είναι η συνέχιση της εμβολιαστικής εκστρατείας, ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή στην ομαλότητα ταχύτερα. Στόχος των υγειονομικών υπηρεσιών είναι, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου να έχει εμβολιαστεί η ηλιακή ομάδα άνω των 70 ετών καθώς και το υγειονομικό προσωπικό, δηλαδή περίπου 13 εκατ. Βρετανοί οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από COVID-19. 

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, που καθημερινά καταγράφει πάνω από 50.000 νέα κρούσματα, οφείλεται στη μεγάλη διασπορά ενός μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, που είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα.

Τη διατήρηση των περιορισμών που επιβλήθηκαν κατά της πανδημίας τους περασμένους μήνες επέλεξε και η Ιταλία. Μόνο που κατά την επόμενη περίοδο προβλέπεται σχετική χαλάρωσή τους τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας. Οι μετακινήσεις εκτός περιφερειακών ορίων εξακολουθούν να περιορίζονται, ενώ εστιατόρια και μπαρ θα παραμείνουν κλειστά το Σαββατοκύριακο. Επίσης, τα γυμνάσια θα επαναλειτουργήσουν την Πέμπτη μόνο στο 50% του δυναμικού τους και σε ορισμένες ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιφέρειες, όπως το Βένετο, η επαναλειτουργία τους προβλέπεται για την 31η Ιανουαρίου. 

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Γερμανία, όπου η καγκελάριος Μέρκελ, μαζί με την ηγεσία των ομόσπονδων κρατιδίων, αναμένεται να αποφασίσει την παράταση των περιοριστικών μέτρων, ιδιαίτερα αφού οι θάνατοι επιμένουν να είναι παρά πολλοί σε ημερήσια βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, η Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων συμφώνησαν κατά τη χθεσινή τους τηλεδιάσκεψη ότι σε περιοχές με συχνότητα εμφάνισης άνω των 200 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, τα ομοσπονδιακά κρατίδια θα λαμβάνουν τοπικά μέτρα. Αυτά περιλαμβάνουν και τον περιορισμό του εύρους κίνησης στα 15 χλμ. γύρω από τον τόπο κατοικίας. Εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο εάν υπάρχει σοβαρός λόγος. 

Στη Δανία, οι περιορισμοί θα εξακολουθήσουν να ισχύουν μέχρι τη 17η Ιανουαρίου, με καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, καφέ και εκπαιδευτικά ιδρύματα να παραμένουν κλειστά. Επίσης, οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν τη Δευτέρα να επεκτείνουν το διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου (Pfizer/BioNTech και Μοderna) σε έξι εβδομάδες, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των πολιτών που θα λάβει την πρώτη δόση.

Παρόμοια τροποποίηση των οδηγιών για τον εμβολιασμό έκανε και η Βρετανία, με το διάστημα μεταξύ των δόσεων να ανέρχεται σε 12 εβδομάδες. Ωστόσο, η BioNTech προειδοποίησε ότι η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της COVID-19 δεν είναι αποδεδειγμένη σε περίπτωση που η χορήγηση της δεύτερης δόσης καθυστερήσει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή