Τραμπ: Θα υπάρξει ομαλή μετάβαση στις 20 Ιανουαρίου
ΗΠΑ

Τραμπ: Θα υπάρξει ομαλή μετάβαση στις 20 Ιανουαρίου

«Αν και διαφωνώ απολύτως»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης

Για ομαλή μετάβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου παρά τη διαφωνία του έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγο μετά την επικύρωση του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών από το Κογκρέσο, στον απόηχο της εισβολής στο Καπιτώλιο υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Νταν Σκαβίνο, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «αν και διαφωνώ απολύτως με το αποτέλεσμα των εκλογών, και τα γεγονότα με επιβεβαιώνουν, εντούτοις θα υπάρξει ομαλή μετάβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου».

Πρόκειται για «τη λήξη μίας από τις καλύτερες πρώτες προεδρικές θητείες και δεν είναι παρά η αρχή του αγώνα μας για να δώσουμε πίσω στην Αμερική το μεγαλείο της» συμπλήρωσε.

Λίγο νωρίτερα, τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές πιστοποίησε επισήμως το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ανακοίνωσε ότι ο κ. Μπάιντεν έλαβε 306 εκλεκτορικές ψήφους ενώ ο κ. Τραμπ 232.

Προηγήθηκε η απόρριψη των ρεπουμπλικανικών ενστάσεων για την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων και στην Πενσιλβάνια.

Τέσσερις νεκροί – 52 επεισόδια

Οι εργασίες του Κογκρέσου διεκόπησαν για αρκετές ώρες μετά την εισβολή υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την εκλογική του ήττα.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επεισοδίων – μία γυναίκα από πυροβολισμούς και τρία άτομα σε «έκτακτα ιατρικά περιστατικά», σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Η αστυνομία προχώρησε σε 52 συλλήψεις.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, Μιούριελ Μπάουζερ, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια.

Τα έκτακτα μέτρα στην Ουάσιγκτον θα ισχύουν ως την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν.

Με πληροφορίες από Reuters