Χαμηλή επίπτωση σοβαρών περιστατικών κορωνοϊού σε παιδιά στη Σουηδία

Χαμηλή επίπτωση σοβαρών περιστατικών κορωνοϊού σε παιδιά στη Σουηδία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλή επίπτωση των σοβαρών περιστατικών COVID-19 σε παιδιά και εκπαιδευτικούς καταγράφηκε πέρυσι στη Σουηδία, μία από τις λίγες χώρες που επέλεξαν να διατηρήσουν τα σχολεία ανοικτά εν μέσω πανδημίας. Τη στιγμή κατά την οποία στη χώρα μας οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ετοιμάζονται να επιστρέψουν στα θρανία μετά δύο μήνες αναστολής της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος συνοψίζουν δεδομένα από τη Σουηδία που δημοσίευσαν προχθές επιστήμονες από τη συγκεκριμένη χώρα (J.F. Ludvigsson και συνεργάτες) στο ιατρικό περιοδικό The New England Journal of Medicine. Τα δεδομένα αφορούσαν νοσηλείες παιδιών και εκπαιδευτικών λόγω COVID-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου 2020.

Συνολικά το συγκεκριμένο διάστημα νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ νοσοκομείων της Σουηδίας 15 παιδιά με COVID-19 (-0,77 ανά 100.000 παιδιά), εκ των οποίων τέσσερα ήταν ηλικίας 1 έως 6 ετών (0,54 ανά 100.000 παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας) και 11 από 7 έως 16 ετών (0,9 ανά 100.000 παιδιά). Τέσσερα παιδιά είχαν υποκείμενα χρόνια νοσήματα. Δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος παιδιών σχετιζόμενος με COVID-19. Σημειώνεται ότι συνολικά δεν καταγράφηκε αύξηση του αριθμού των θανάτων μεταξύ παιδιών στη Σουηδία πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας (65 θάνατοι το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο 2020 και 69 θάνατοι παιδιών από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο 2020).

«Συμπερασματικά», αναφέρουν οι καθηγητές, «παρά την απόφαση της Σουηδίας να κρατήσει ανοικτά τα σχολεία και τα προσχολικά τμήματα, υπήρχε χαμηλή επίπτωση σοβαρών περιπτώσεων COVID-19 μεταξύ παιδιών 1 έως 16 ετών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Μεταξύ 1,95 εκατ. παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας, 15 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και διαγνώστηκαν με COVID-19, πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά ή και τα δύο, το οποίο αναλογεί σε 1 παιδί στις 130.000».

Επιπλέον, λιγότερο από 10 δάσκαλοι σε προσχολικές τάξεις και 20 δάσκαλοι σε σχολεία της Σουηδίας χρειάστηκε να λάβουν υποστήριξη σε ΜΕΘ λόγω νόσησης από COVID-19. Συγκρίνοντας και με άλλα επαγγέλματα και με βάση το φύλο και την ηλικία, τα νούμερα αυτά αντιστοιχούν σε σχετικό κίνδυνο 1,10 μεταξύ δασκάλων σε προσχολικές τάξεις και 0,43 μεταξύ δασκάλων στα σχολεία. «Δηλαδή, δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των δασκάλων σε προσχολικές τάξεις και των υπολοίπων επαγγελμάτων, ενώ οι δάσκαλοι στα σχολεία είχαν μικρότερο κίνδυνο από τους υπόλοιπους επαγγελματίες», αναφέρουν οι ειδικοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν ερεύνησε τον ρόλο των ανοικτών σχολείων στη διασπορά της COVID-19, καθώς, όπως σημειώνουν και οι συγγραφείς της, δεν είχαν στη διάθεσή τους δεδομένα από μετάδοση της COVID-19 εντός των νοικοκυριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή