Δραματική μείωση πληθυσμού στο Λονδίνο

Δραματική μείωση πληθυσμού στο Λονδίνο

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά μετά 30 χρόνια ο πληθυσμός της βρετανικής πρωτεύουσας πρόκειται να μειωθεί. Βασικοί παράγοντες για τη νέα πραγματικότητα είναι η μεγάλη οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, αλλά και η επαναξιολόγηση που κάνουν πολλοί εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης όσον αφορά τον τόπο κατοικίας τους.

Η εταιρεία λογιστών PwC εκτιμά ότι ο αριθμός των κατοίκων του Λονδίνου θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 300.000 εφέτος. Ετσι, από τα 9 εκατ. κατοίκους της, η βρετανική πρωτεύουσα θα πέσει στα 8,7 εκατ. την τρέχουσα χρονιά. Αυτό αντιστρέφει την πραγματικότητα της αστυφιλίας των τελευταίων δεκαετιών: η αύξηση του πληθυσμού του Λονδίνου θα δώσει τη θέση της στη μείωση, για πρώτη φορά μετά το 1988. Πολλοί κάτοικοι της βρετανικής πρωτεύουσας άρχισαν να επανεξετάζουν τις συνθήκες διαβίωσής τους εκεί κατά τη διάρκεια του lockdown. Την ίδια στιγμή, η μεγάλη ενίσχυση της τηλεργασίας οδηγεί χιλιάδες εργαζομένους στη σκέψη ότι δεν υπάρχει ανάγκη να κατοικούν κοντά στα γραφεία τους.

Mε δεδομένο ότι πλέον πολλοί Λονδρέζοι μπορούν να εργάζονται από το σπίτι, η απορία είναι γιατί να πληρώνουν τα εξωφρενικά λονδρέζικα ενοίκια, όταν υπάρχει άριστη διαδικτυακή σύνδεση και στις παραθαλάσσιες πόλεις της χώρας; Αλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την πληθυσμιακή μείωση της βρετανικής πρωτεύουσας είναι ότι λιγότεροι τελειόφοιτοι πανεπιστημίων εγκαθίστανται στο Λονδίνο, καθώς υπάρχουν λιγότερες ευκαιρίες εργασίας, ενώ η πανδημία και το Brexit συνέβαλαν στη μείωση της εγκατάστασης ξένων. Η PwC, τέλος, δεν απέκλεισε, το 2021, η Βρετανία να καταγράψει χαμηλότατη επίδοση σε γεννήσεις και το ετήσιο ποσοστό τους να πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη τήρησης αρχείων, πριν από έναν αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή