SpaceX: Εκτόξευση τουρκικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου (βίντεο)

SpaceX: Εκτόξευση τουρκικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου (βίντεο)

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική διαστημική εταιρεία SpaceX του Ίλον Μασκ εκτόξευσε τουρκικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, με επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9.

Ο βάρους 3.500 κιλών δορυφόρος Turksat 5A, ο οποίος τέθηκε σε τροχιά 33 λεπτά μετά την εκτόξευση, κατασκευάσθηκε από την ευρωπαϊκή αμυντική και διαστημική εταιρεία Airbus Defense and Space στην Αγγλία και στη Γαλλία, σε συνεργασία με την τουρκική εταιρεία Turksat.

Θα παρέχει επί τουλάχιστον 15 χρόνια δορυφορική κάλυψη για τηλεοπτικές εκπομπές και παροχή ευρυζωνικού διαδικτύου στην Τουρκία, στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη και στην Αφρική.

Η Space X πρόκειται να εκτοξεύσει έναν δεύτερο τουρκικό δορυφόρο, τον Turksat 5B, αργότερα μέσα στο έτος.

Οι δορυφόροι Turksat αποτελούν μέρος της προσπάθειας της Τουρκίας να επεκτείνει την παρουσία της στο διάστημα, κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τον Οκτώβριο του 2020 ακτιβιστές πίεσαν τη Space X να σταματήσει την εκτόξευση του Turksat 5A με διαμαρτυρία έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Καλιφόρνια, καταδικάζοντας την τουρκική συμμετοχή στον πόλεμο Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή