Επιδεικτικά σιωπηλό το Κρεμλίνο

Επιδεικτικά σιωπηλό το Κρεμλίνο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χθεσινά Χριστούγεννα με το παλαιό ημερολόγιο ήταν μια καλή δικαιολογία για το Κρεμλίνο, το οποίο παρέμεινε επιδεικτικά σιωπηλό ως προς τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ, αφήνοντας το προβάδισμα σε στελέχη «δεύτερης γραμμής», που μίλησαν για «εσωτερική υπόθεση της Ουάσιγκτον», ωστόσο δεν παρέλειψαν να καταγράψουν και τα φαινόμενα κρίσης στις ΗΠΑ.

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε αρχικώς ότι «όσα συμβαίνουν στην Ουάσιγκτον είναι εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ», αλλά ταυτοχρόνως έδωσε κάποιο δίκιο στους διαμαρτυρόμενους, σημειώνοντας ότι «το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι αρχαϊκό και δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δημοκρατικά πρότυπα, δημιουργώντας δυνατότητες για πολυάριθμες παραβιάσεις, ενώ τα αμερικανικά ΜΜΕ έχουν καταστεί εργαλείο πολιτικών αντιπαραθέσεων, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό είναι η αιτία του διχασμού της κοινωνίας, που παρατηρείται τώρα στις ΗΠΑ». «Ευχόμαστε στον φιλικό αμερικανικό λαό με αξιοπρέπεια να ξεπεράσει αυτή τη δραματική στιγμή της ιστορίας του», κατέληξε η κ. Ζαχάροβα.

Στο ίδιο κλίμα, αλλά με αυστηρότερους χαρακτηρισμούς, κινήθηκε και ο πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Βιατσεσλάφ Βαλόντιν, ο οποίος εκτίμησε πως «είναι ολοφάνερο ότι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση» και συμπλήρωσε ότι «μετά τα γεγονότα που προκλήθηκαν από τις προεδρικές εκλογές είναι παράλογο να επικαλείται κανείς τις ΗΠΑ ως υπόδειγμα δημοκρατίας». Μάλιστα, υποστήριξε ότι θα επέλθει αναγκαστικά «επανεξέταση των κριτηρίων, που προωθούν οι ΗΠΑ, εξάγοντας σε όλον τον κόσμο τη δική τους προσέγγιση για τη δημοκρατία και τα κομματικά – πολιτικά συστήματα» και στρεφόμενος στο ευρύ φιλοδυτικό-φιλελεύθερο ρεύμα εντός της Ρωσίας έμοιαζε να εύχεται ότι «όσοι στη Ρωσία συνηθίζουν να επικαλούνται το αμερικανικό πρότυπο, θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν τις απόψεις τους».

Σε χαμηλότερο επίπεδο ηγεσίας και στα κοινωνικά δίκτυα τα σχόλια γίνονταν πιο αιχμηρά, ειρωνικά, έως και δηλητηριώδη, ενώ δεν έλειψαν και οι βουλευτές που χαρακτήρισαν «λογοκρισία» την αφαίρεση και τον σχολιασμό φράσεων ή τον αποκλεισμό των λογαριασμών τού ακόμη εν ενεργεία προέδρου από τα πιο γνωστά διεθνή κοινωνικά δίκτυα.

Χαρακτηριστική για τη βαρύτητά της ήταν και η τοποθέτηση του 90χρονου πρώτου και τελευταίου προέδρου της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος περιέγραψε την εισβολή στο Καπιτώλιο ως «προσχεδιασμένη και προφανές από ποιον» και ίσως εμπνευόμενος από το αποτέλεσμα της δικής του «περεστρόικας» εκτίμησε πως «οι ταραχές στην Ουάσιγκτον έθεσαν το ζήτημα της μελλοντικής τύχης των Ηνωμένων Πολιτειών ως κράτους».

* Ο κ. Θανάσης Αυγερινός είναι ανταποκριτής στη Μόσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή