Ούτε πραξικόπημα, ούτε εξέγερση

Ούτε πραξικόπημα, ούτε εξέγερση

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή λαφυραγώγηση του Καπιτωλίου ήταν το ύστατο δώρο του Τραμπ προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. «Το ταξίδι υπήρξε συναρπαστικό», όπως είπε από το βήμα της Γερουσίας ο Λίντσεϊ Γκράχαμ. Ο Τραμπ προσέφερε τώρα την ιδανική ευκαιρία στο κόμμα να τον απορρίψει με την ίδια ταχύτητα με την οποία τον κατάπιε σαν χάπι πριν από τέσσερα χρόνια. Αυτό που συνέβη δεν ήταν πραξικόπημα, ούτε εξέγερση. Οπαδοί του Τραμπ, μασκαρεμένοι σαν Αμερικανοί ιχνηλάτες του 19ου αιώνα, τριγύριζαν εξαγριωμένοι στις αίθουσες του Κογκρέσου χωρίς να έχουν καταστρώσει κάποιο σχέδιο. Το περιστατικό ήταν εξευτελιστικό για το κόμμα του νόμου και της τάξης και για όλους τους Ρεπουμπλικανούς, που βαρύνονται τώρα με πράξεις λεηλασίας, οι οποίες ξεπέρασαν κατά πολύ τις ταραχές του κινήματος Black Lives Matter («Οι Ζωές των Μαύρων Εχουν Αξία») το καλοκαίρι. Η κλοπή παπουτσιών από κατάστημα δεν προσφέρει εξίσου συναρπαστικό θέαμα για τα μέσα ενημέρωσης, όπως η επίδειξη της πινακίδας με το όνομα της Νάνσι Πελόσι από την πόρτα του γραφείου της. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν, όμως, τώρα τη δυνατότητα να επιρρίψουν τις ευθύνες στον Τραμπ και να συνεχίσουν.

Οι εικόνες παραπέμπουν σε άλλες χώρες: άνδρες και γυναίκες να εισβάλλουν στην έπαυλη του Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία ή Αμερικανούς στρατιώτες να συλλέγουν αναμνηστικά αντικείμενα από τα ανάκτορα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο άνδρας που φωτογραφήθηκε να ξεκουράζει τα πόδια του στο γραφείο της Πελόσι έμοιαζε να νιώθει σαν βασιλιάς για μία μέρα. Η ουσία της εικόνας, όμως, είναι πολύ πλησιέστερη στη βεβήλωση της Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι από τα «Κίτρινα Γιλέκα», καθώς οι χθεσινές ταραχές προήλθαν από διαδηλωτές που δεν νιώθουν ότι βρίσκονται σε θέση ισχύος, αλλά αδυναμίας. Οσοι πιστεύουν ότι η απουσία βαρέος αστυνομικού οπλισμού, όπως τα τεθωρακισμένα που αναπτύχθηκαν στις διαδηλώσεις στο Φέργκιουσον, απέδειξε την αποτυχία της αστυνόμευσης στην Ουάσιγκτον, σφάλλουν.

Η έστω και στιγμιαία ψυχολογική ταύτιση των εισβολέων του Καπιτωλίου με την εξουσία και τα στολίδια της αποτελεί την ανταμοιβή τους για το έργο που προσέφεραν στον Τραμπ. Οι οπαδοί του μπόρεσαν την Τετάρτη να φωτογραφηθούν στο προσωπικό τους Μαρ-α-Λάγκο, όπου απήλαυσαν τις μεγαλειώδεις ελαιογραφίες, τα περίτεχνα μαρμάρινα δάπεδα και την επιβλητική αρχιτεκτονική.

* O κ. Thomas Meaney είναι Αμερικανός συγγραφέας και συνεργάτης του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή