Συμφωνία Ε.Ε. – Pfizer για πρόσθετα εμβόλια

Συμφωνία Ε.Ε. – Pfizer για πρόσθετα εμβόλια

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις Pfizer και BioNTech για την προμήθεια πρόσθετων εμβολίων κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Όπως τόνισε, η Ε.Ε. εξασφάλισε επιπλέον 300 εκατομμύρια δόσεις με την επέκταση του συμβολαίου για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει μέχρι 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer – BioNTech, δηλαδή διπλάσιες αυτών που είχε συμφωνήσει αρχικά με τις συγκεκριμένες εταιρείες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, 75 εκατομμύρια από τις πρόσθετες δόσεις θα παραδοθούν το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Κανένα κράτος μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα αγορά εμβολίων»

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι κανένα κράτος μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα για την προμήθεια εμβολίων.

Διαβεβαίωσε δε ότι τα εμβόλια θα είναι αρκετά για να εμβολιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός της Ε.Ε. και επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε ικανή ποσότητα.

«Διασφαλίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν επαρκείς δόσεις ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων» σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Τώρα δίνουμε τη δυνατότητα στις χώρες της Ε.Ε. να αγοράσουν περισσότερες δόσεις του πρώτου εμβολίου που εγκρίθηκε στην Ευρώπη», συμπλήρωσε η ίδια.

Pfizer: Το εμβόλιο φαίνεται αποτελεσματικό κατά 16 μεταλλάξεων

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 δείχνει να λειτουργεί κατά μιας σημαντικής μετάλλαξης στις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική και έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, σύμφωνα με εργαστηριακή έρευνα της Pfizer.

Ο ερευνητής της Pfizer Φιλ Ντόρμιτζερ δήλωσε ότι είναι ενθαρρυντικό πως το εμβόλιο φαίνεται αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης N501Y, καθώς και κατά 15 ακόμη μεταλλάξεων.

«Τώρα δοκιμάσαμε 16 διαφορετικές μεταλλάξεις και καμία από αυτές δεν είχε πραγματικά σημαντικό αντίκτυπο. Αυτά είναι τα καλά νέα», είπε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η 17η μετάλλαξη δεν θα το κάνει», διευκρίνισε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μια άλλη μετάλλαξη στη Νότια Αφρική, που ονομάζεται μετάλλαξη E484K, είναι επίσης ανησυχητική.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή