Θλίψη, οργή και σοκ οι διεθνείς αντιδράσεις

Θλίψη, οργή και σοκ οι διεθνείς αντιδράσεις

Μέρκελ και Μακρόν καταδίκασαν την εισβολή, Τζόνσον και Μόντι ζήτησαν από τον Τραμπ να παραδώσει ειρηνικά την εξουσία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Από τη θλίψη και την ανησυχία ώς την ελπίδα και τη μετά βίας συγκεκαλυμμένη ειρωνεία, οι διεθνείς αντιδράσεις στην έφοδο ακροδεξιού όχλου στον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας ήταν πολλές και ποικίλες. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι το θέαμα της προξένησε «οργή και θλίψη», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ευθύνες του Ντόναλντ Τραμπ. «Βασικός κανόνας της δημοκρατίας είναι ότι μετά τις εκλογές υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Με λυπεί πολύ το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν αναγνώρισε την ήττα του από τον Νοέμβριο και δεν την αναγνώρισε ούτε και χθες (την Τετάρτη)», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Η Αγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε επίσης στην ελπίδα μιας νέας αρχής. «Είναι τραγικό ότι κάποιοι έχασαν τη ζωή τους, αλλά μου δίνει ελπίδα το γεγονός ότι το Κογκρέσο επανήλθε και συνεδρίασε τη νύχτα, επιβεβαιώνοντας την εκλογή του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις». 

Προ ολίγων εβδομάδων, διαδηλωτές είχαν περικυκλώσει και τη γερμανική Βουλή, αλλά απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ κάποιοι εισήλθαν στο κτίριο ως προσκεκλημένοι ακροδεξιών βουλευτών. Μετά τον «περίπατο» των διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξετάζει αν χρειάζονται συμπληρωματικά μέτρα για την ασφάλεια του κτιρίου. Οπως σημείωσαν επιτελείς του γραφείου του, θα περιμένει πρώτα μια έκθεση από τις ΗΠΑ, ώστε να καταστεί σαφές τι ακριβώς πήγε στραβά στο Καπιτώλιο.  

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αντέδρασε στα συμβάντα με βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα αγγλικά. «Δεν είναι αυτή η Αμερική», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. «Οι εχθροί της δημοκρατίας θα επιχαίρουν για τις σκηνές στο Καπιτώλιο. Ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του πρέπει να αποδεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα και να σταματήσουν να κακοποιούν την αμερικανική δημοκρατία». Εκκλήσεις προς τον Ντόναλντ Τραμπ να μεταβιβάσει ειρηνικά την εξουσία απηύθυναν και στενοί σύμμαχοί του όπως ο Βρετανός Μπόρις Τζόνσον και ο Ινδός Ναρέντρα Μόντι. «Η είδηση για τις βιαιότητες μας προξενεί ταραχή. Δεν μπορεί να επιτραπεί η υπονόμευση της δημοκρατίας από βίαιες διαδηλώσεις», σημείωσε ο Μόντι, ο οποίος, καθ’ ομοίωσιν του Τραμπ, λειτουργεί ως εμπνευστής ακροδεξιών ομάδων που ασκούν βία εναντίον πολιτικών αντιπάλων τους.

Στην Τουρκία, χώρα που έχει διολισθήσει σε όλο και πιο αντιδημοκρατικές πρακτικές τα τελευταία χρόνια, το υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε «έκκληση σε όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση». «Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν με ωριμότητα την εσωτερική πολιτική κρίση», προσέθεσε το υπουργείο, εκδίδοντας παράλληλα ταξιδιωτική οδηγία προς τους Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον να αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη και τις διαδηλώσεις.  

Στην Κίνα, που έγινε στόχος της ρητορικής του Αμερικανού προέδρου, οι Αρχές εξέφρασαν την ελπίδα ότι «ο αμερικανικός λαός θα μπορέσει το ταχύτερο δυνατό να απολαύσει την ασφάλεια και την ηρεμία», «ιδίως υπό τις παρούσες συνθήκες της πανδημίας». Η Ρωσία έκανε λόγο για «εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ», επισημαίνοντας παράλληλα ότι το εκλογικό σύστημα της χώρας είναι «απαρχαιωμένο και δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές μιας σύγχρονης δημοκρατίας». Μεταξύ των ηγετών, ο μόνος που προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ήταν ο Βραζιλιάνος Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι στις αμερικανικές εκλογές «έγιναν πολλές παρατυπίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή