Βρετανία: Ανησυχία για τη λειτουργία του εμβολίου κατά μιας παραλλαγής του ιού

Βρετανία: Ανησυχία για τη λειτουργία του εμβολίου κατά μιας παραλλαγής του ιού

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν ανησυχίες ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 μπορεί να μην λειτουργούν κατάλληλα κατά της παραλλαγής του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς, την ώρα που οι βρετανικές αρχές ανακοίνωναν ότι όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Αγγλία και τη Σκωτία θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ για την COVID-19, το οποίο θα έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρησή τους.

Οι κορυφαίοι παρασκευαστές εμβολίων κατά της COVID-19 στον κόσμο σπεύδουν να δουν αν τα εμβόλιά τους λειτουργούν κατά των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού που βρέθηκαν στη Νότια Αφρική και τη Βρετανία.

«Η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής ανησυχεί τους ειδικούς επειδή μπορεί το εμβόλιο να μην ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο ή να μην λειτουργεί με ακριβώς τον ίδιο τρόπο», δήλωσε το πρωί ο Σαπς στον ραδιοσταθμό LBC. «Αυτή η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής αποτελεί πολύ μεγάλη ανησυχία για τους επιστήμονες».

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 φαίνεται ότι λειτουργεί κατά μιας σημαντικής μετάλλαξης στις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού που βρέθηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική και μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτικές, σύμφωνα με εργαστηριακή έρευνα που πραγματοποίησε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία. 

Η μελέτη, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομοτίμους, της Pfizer και επιστημόνων του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Τέξας δείχνει ότι το εμβόλιο της εταιρείας αυτής και της γερμανικής BioNTech είναι αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση του ιού με τη γνωστή ως N501Y μετάλλαξη της πρωτεΐνης ακίδα.

Η μετάλλαξη αυτή μπορεί να ευθύνεται για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού και υπήρχαν ανησυχίες ότι θα μπορούσε επίσης να επιτρέπει στον ιό να αποφεύγει την εξουδετέρωσή του από τα αντισώματα που προκαλεί το εμβόλιο, δήλωσε ο Φιλ Ντόρμιτζερ, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της Pfizer για τα εμβόλια.

Ο Ντόρμιτζερ επισήμανε ότι άλλη μία μετάλλαξη, αυτή που βρέθηκε στην παραλλαγή της Νότιας Αφρικής, η οποία είναι γνωστή ως Ε484Κ, είναι επίσης ανησυχητική.

Οι επιστήμονες προσπαθούν κυρίως να αποτιμήσουν την συμπεριφορά αυτής της παραλλαγής απέναντι στα εμβόλια. Αυτή παρουσιάζει μια μετάλλαξη η οποία θα μπορούσε θεωρητικά “να την βοηθά να παρακάμπτει την ανοσολογική προστασία που προκλήθηκε από προηγούμενη λοίμωξη ή με εμβολιασμό”, διευκρίνισε την Δευτέρα ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού του University College του Λονδίνου, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε ο βρετανικός οργανισμός Science Media Centre.

Αρνητικό τεστ θα ζητείται κατά την άφιξη στην Αγγλία και τη Σκωτία

Όλοι οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν στην Αγγλία και τη Σκωτία θα πρέπει να παρουσιάζουν ένα τεστ για την COVID-19 που θα είναι αρνητικό και θα έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρησή τους, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

Ακόμη και στην περίπτωση που το τεστ θα είναι αρνητικό, οι ταξιδιώτες που θα έρχονται από χώρες «υψηλού κινδύνου» και για τους οποίους προβλέπονται μέτρα καραντίνας, θα οφείλουν να συνεχίσουν να βρίσκονται σε αυτοαπομόνωση για 10 ημέρες ή 5 ημέρες υπό την προϋπόθεση ότι κάνουν νέο τεστ και είναι αρνητικό, διευκρινίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η βρετανική κυβέρνηση. 

Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε παρόμοια μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή