Και όμως, είναι νίκη της Δημοκρατίας

Και όμως, είναι νίκη της Δημοκρατίας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εικόνες ντροπής που όλοι είδαμε μέσα και έξω από το Καπιτώλιο έχουν τραυματίσει το γόητρο των ΗΠΑ. Οταν παρακολουθούσα τις σειρές «Homeland» και «The house of cards», σκεφτόμουν πόσο ακραία ήταν τα σενάρια που περιέγραφαν απόπειρες θεσμικής εκτροπής. Πού να φανταστώ πως στις 6 Ιανουαρίου του 2021 θα έβλεπα παραπλήσιες σκηνές στις οθόνες της τηλεόρασης.

Αυτή όμως είναι η μία όψη των γεγονότων· η θλιβερή, με δράστη έναν απερχόμενο πρόεδρο, με τις νοητικές του ικανότητες υπό αμφισβήτηση πλέον, ο οποίος παρακίνησε τον όχλο –όπως αποκάλεσε τους οπαδούς του το CNN– να ακυρώσει στην πράξη το εκλογικό αποτέλεσμα. 

Γιατί υπάρχει και η άλλη όψη· η αισιόδοξη, που αποτυπώνεται στο γεγονός ότι όλοι οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, όλες οι σημαντικές προσωπικότητες της αμερικανικής πολιτικής ζωής, καταδίκασαν την απόπειρα πραξικοπήματος. Στις κρίσιμες στιγμές μιας χώρας, σε οριακές καταστάσεις, το κομβικό ζήτημα είναι ποιες δυνάμεις συσπειρώνονται στους δύο πόλους της αντιπαράθεσης. 

Και στην προκειμένη περίπτωση, από τη μία πλευρά είναι όλο το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ και από την άλλη ο Τραμπ. Τα γεγονότα που είδαμε να διαδραματίζονται στο Καπιτώλιο μετέθεσαν τον άξονα της πολιτικής σύγκρουσης από το ζεύγος Δημοκρατικοί versus Ρεπουμπλικανοί στο ζεύγος θεσμικοί versus αντιθεσμικών. Από τη μια πλευρά, συμπαρατάσσονται οι υπερασπιστές του αμερικανικού πολιτικού συστήματος με τους θεσμούς και τις ασφαλιστικές δικλίδες του και, από την άλλη, αυτοί που επιχειρούν να το κατεδαφίσουν. Ο συσχετισμός δυνάμεων είναι συντριπτικά υπέρ των δυνάμεων της ομαλότητας. 

Ουδείς γνωρίζει εάν ο τραμπισμός θα παραμείνει και μετά την ήττα του Τραμπ, όχι τόσο την πολιτική όσο την ηθική. Η απόπειρα κατάλυσης του πολιτεύματος στις ΗΠΑ τιμωρείται. Για παράπτωμα πολύ μικρότερης σημασίας ο Νίξον τον Αύγουστο του 1974 εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση· για έναν απλό αλλά ουσιαστικό ρόλο. Παραβίασε τη νομιμότητα.

Μια πολιτική ήττα αντιμετωπίζεται, πολύ δε περισσότερο όταν ο ηττημένος «κάθεται» επάνω σε εβδομήντα τέσσερα εκατομμύρια ψήφους. Ανασυντάσσεται και οργανώνει την επόμενη ημέρα. Μια πολιτική ήττα όμως που συνοδεύεται και από μιαν ηθική, δεν αφήνει κανένα περιθώριο επανάκαμψης στον ηττημένο. Και η εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο, με την προτροπή του Τραμπ, τον έχει στιγματίσει κυρίως ηθικά. Δεν υπάρχει επιστροφή για τον μαθητευόμενο Μουσολίνι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή