Παραδοχή ήττας α λα Τραμπ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χρειάστηκε περισσότερες από 24 ώρες για να καταδικάσει την εισβολή των οπαδών του στο Κογκρέσο – και περισσότερους από δύο μήνες για να αποδεχθεί την αποχώρησή του από την προεδρία. Τα έκανε και τα δύο με ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος χθες το βράδυ – ξημερώματα ώρα Ελλάδος.

Σε αυτό, καταδίκασε τους εισβολείς στο Καπιτώλιο, τόνισε ότι όσοι επιδόθηκαν σε βιαιοπραγίες και καταστροφές δεν αντανακλούν την χώρα και προειδοποίησε ότι όσοι παραβίασαν τον νόμο θα πληρώσουν. Παραδέχθηκε επίσης για πρώτη φορά ότι έρχεται μία νέα διακυβέρνηση και είπε ότι θα συνδράμει σε μία ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας – μία υπόσχεση όμως που ακούγεται κενή μετά τα γεγονότα της Τετάρτης και τον ρόλο του σε αυτά. 

Η παραδοχή του έρχεται μετά την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων των εκλογών από το Κογκρέσο με την σφραγίδα του αντιπροέδρου του. Σε μία επίδειξη επιστροφής στη συνταγματική τάξη, η συνεδρίαση των δύο σωμάτων συνεχίστηκε την ίδια ημέρα, από το σημείο που είχε διακοπεί από τα αιματηρά επεισόδια. Σαφής ήταν και η διάθεση να πέσουν οι τόνοι, ενώ οι ενστάσεις των Ρεπουμπλικανών για τις επιμέρους πολιτείες περιορίστηκαν για να συντομευθεί η διαδικασία. Ωστόσο, η εκεχειρία θα δοκιμαστεί σύντομα, καθώς αναμένεται ακόμη και σήμερα μία νέα πρωτοβουλία των Δημοκρατικών για την καθαίρεση του προέδρου από το αξίωμά του ως ακατάλληλο.

Βεβαίως, ανησυχία για τον ρόλο και την ψυχική κατάσταση του προέδρου Τραμπ υπάρχει και μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων: ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους επεφύλαξε σκληρές εκφράσεις για όσους πολιτικούς «υποκίνησαν την εξέγερση», συνεργάτες του προέδρου και υπουργοί της κυβέρνησής του παραιτήθηκαν, ενώ άλλοι συζητούσαν μεταξύ τους το ενδεχόμενο καθαίρεσής του. Πρώην συνεργάτες του όπως ο στρατηγός Τζον Κέλι ξεσπάθωσαν εναντίον του, ενώ ακόμη και η Wall Street Journal τον κάλεσε να παραιτηθεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μάχεται πλέον όχι μόνο για το πολιτικό του μέλλον, αλλά και για να αποφύγει δικαστικές διώξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητεί τρόπους να δώσει χάρη στον εαυτό του, την ίδια στιγμή που προσπαθεί να διατηρήσει την εκλογική του βάση με νέες θεωρίες συνομωσίας, ώστε να παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο. Ωστόσο, τα γεγονότα της Τετάρτης έχουν στιγματίσει όχι μόνο το μέλλον του ίδιου αλλά και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, καθώς η πίεση των δραματικών εξελίξεων κάνει πιο εύκολη την απεξάρτησή του από την επιρροή του Τραμπ.

Η νέα διαδικασία της καθαίρεσης φαίνεται ότι θα κλείσει την προεδρία του στο ίδιο κλίμα με την υπόλοιπη θητεία του: υπό το βάρος σοβαρών κατηγοριών και αντεγκλήσεων. Ωστόσο, ο επόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θέλησε να πάρει χθες θέση, και τόνισε ότι εστιάζει στο έργο της διακυβέρνησης. Η Αμερικανική Δημοκρατία βγαίνει λαβωμένη, αλλά ελπίζει κανείς σοφότερη, από την περιπέτεια της προεδρίας Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή