«Πατριώτες… κρατήστε!»: Οι σκηνές χάους έξω από το Καπιτώλιο

«Πατριώτες… κρατήστε!»: Οι σκηνές χάους έξω από το Καπιτώλιο

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρωτοφανείς σκηνές που εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη έξω από το Καπιτώλιο αποτυπώνει βίντεο των New York Times από το επίκεντρο των επεισοδίων.

Οι λήψεις εικονίζουν τον όχλο των οπαδών του απερχομένου Προέδρου καθώς εισβάλει στο κτίριο.

Το συγκεντρωμένο πλήθος φωνάζει συνθήματα όπως «η κλοπή είναι πραγματική» ενώ ένας από του πλέον αναγνωρίσιμους πρωταγωνιστές  των  επεισοδίων -ο άνθρωπος με την λεοντή- ακούγεται να καλεί τους οπαδούς: «Κρατήστε πατριώτες, η Εθνοφρουρά έρχεται»…

Υπό τα ουρλιαχτά του πλήθους, μία οπαδός του Τραμπ προσπαθεί σε έξαλλη κατάσταση να εξηγήσει γιατί κρατάει μαχαίρι ενώ έτερος οπαδός διαμαρτύρεται για τη ρίψη σπρέι πιπεριού εις βάρος των συγκεντρωμένων.

Τελικά το πλήθος εισβάλλει στο κτίριο, φωνάζοντας «USA, USA». 

Κάποιοι εκτοξεύουν απειλές κατά συγκεκριμένων τηλεοπτικών δικτύων που «ξεκίνησαν τη φωτιά», ενώ άλλοι φωνάζουν «προδότες» προς των μέρος των ειδικών δυνάμεων  «θυμίζοντάς» τους ότι ήταν εκείνοι «που τους προστάτευαν» και σημειώνονται αντεγκλήσεις με αστυνομικούς.

Προς το τέλος του βίντεο ένας αστυνομικός μιλάει για «ντροπή» και «σκουπίδια» περιγράφοντας τον όχλο.

Σε κλοιό

Ο απερχόμενος Πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται πλέον σε ασφυκτικό κλοιό καθώς οι Δημοκρατικοί εντείνουν τις πιέσεις τους για παραίτηση ή δεύτερη παραπομπή. 

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε την Παρασκευή ότι το Σώμα θα κινηθεί για την παραπομπή του Προέδρου Τραμπ για το ρόλο του στην υποκίνηση της βίαιας επίθεσης στο Καπιτώλιο εάν ο ίδιος δεν παραιτηθεί άμεσα, απευθυνόμενη κι στους Ρεπουμπλικανούς να συνδράμουν στην επιχείρηση… έξωσης του Τραμπ από την εξουσία. 

Κάντε το, όπως με τον Νίξον

Σε επιστολή της προς τα μέλη του Σώματος, η Πελόζι παρέπεμψε μάλιστα στην παραίτηση του Νίξον εν μέσω του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ, σκάνδαλο κατά το οποίο οι Ρεπουμπλικανοί είχαν επιλέξει την παραίτηση του προέδρου παρά την διαδικασία παραπομπής και καθαίρεσης. 

«Οι Ρεπουμπλικανοί καλούνται να ακολουθήσουν εκείνο το παράδειγμα και να ζητήσουν από τον Τραμπ να παραιτηθεί από το αξίωμα αμέσως», έγραψε η Πελόζι

«Εάν ο Πρόεδρος δεν φύγει άμεσα και αυτοβούλως, τότε το Κογκρέσο θα προχωρήσει με την κίνησή μας».

«Ψυχικά ασταθής»

Κλιμακώνοντας την πίεση, οι Δημοκρατικοί περιγράφουν πλέον ως «ψυχικά ασταθή» τον απερχόμενο Πρόεδρο και εγείρουν ερωτηματικά ακόμη και για την ικανότητά του να χειριστεί ζητήματα ύψιστης ασφαλείας της χώρας. 

Στο πλαίσιο αυτό η Πελόζι γνωστοποίησε ότι έχει επικοινωνήσει ήδη με το γενικό επιτελείο για το ζήτημα των πυρηνικών κωδικών με σκοπό να υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας ότι στον Τραμπ θα αποκλειστεί η πρόσβαση.

Φόβοι ακόμη και για τα πυρηνικά

Αναφέρει σε επιστολή της προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων: «Σήμερα το πρωί μίλησα με τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Μάρκ Μίλεϊ για να συζητήσουμε διαθέσιμα μέτρα προφύλαξης ώστε να αποτρέψουμε έναν ασταθή Πρόεδρο από το να ξεκινήσει στρατιωτικές εχθροπραξίες ή να έχει πρόσβαση στους πυρηνικούς κωδικούς και να διατάξει πυρηνικό χτύπημα». 

Και προσθέτει: «Η κατάσταση αυτού του ψυχικά ασταθούς Προέδρου δεν θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνη και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε  για να προστατεύσουμε τον αμερικανικό λαό από αυτή την ασύμμετρη επίθεση κατά της χώρας μας και της δημοκρατίας μας». 

Εκπρόσωπος του Μίλεϊ επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε με πρωτοβουλία της Πελόζι. Ο στρατηγός «απάντησε στα ερωτήματά της για την ιεραρχία των πυρηνικών», ανέφερε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το κύμα παραιτήσεων και η προσβολή

προΟ πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ταυτόχρονα ο ανώτατος διοικητής του στρατού. Εκείνος δίνει την εντολή ενεργοποίησης του πυρηνικού οπλοστασίου στον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης, ο οποίος την μεταβιβάζει στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, εφόσον είναι νόμιμη.

Τέλος, και ενώ η κυβέρνησή του φυλλορροεί με απανωτές αποχωρήσεις κορυφαίων κυβερνητικών και άλλων αξιωματούχων, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν.

H δήλωσή του δεν αποτέλεσε έκπληξη για κανέναν αν και αποτελεί μία ακόμη ρήξη με μία μακρά παράδοση και υπονομεύει μία τελετή – επίδειξη για την ομαλή μετάβαση εξουσίας, όπως την έχουν (μεγαλοπρεπώς) καθιερώσει οι αμερικανικοί θεσμοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή