Διπλάσιες δόσεις του εμβολίου εξασφάλισε η Ε.Ε.

Διπλάσιες δόσεις του εμβολίου εξασφάλισε η Ε.Ε.

Επιπλέον 300 εκατ., εκ των οποίων 75 εκατ. στο δεύτερο τρίμηνο του 2021

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλάσιος αριθμός δόσεων του εμβολίου των Pfizer-BioNTech θα διατεθεί στους Ευρωπαίους πολίτες εντός του τρέχοντος έτους, βάσει νέας συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εταιρειών. Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε χθες το πρωί σε συνέντευξη Τύπου ότι η Κομισιόν εξασφάλισε 300 εκατ. επιπλέον δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου, εκ των οποίων 75 εκατ. θα παραδοθούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 και οι υπόλοιπες στο δεύτερο μισό της χρονιάς.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ήταν κάθετη σχετικά με τις καταγγελίες για παράλληλες διαπραγματεύσεις κρατών-μελών με τις φαρμακευτικές εταιρείες για επιπλέον δόσεις. «Διαπραγματευόμαστε από κοινού, προμηθευόμαστε από κοινού», τόνισε, σημειώνοντας ότι η υποχρέωση των κρατών-μελών να μη διεξάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις είναι «νομικά δεσμευτική». Ειδικά το ζήτημα της συμφωνίας μεταξύ Γερμανίας και Pfizer-BioNTech, στην οποία οι δύο πλευρές κατέληξαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, για 30 εκατ. δόσεις, οδήγησε εκ νέου σε καταιγισμό ερωτήσεων στο ημερήσιο briefing της Επιτροπής. Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν για ακόμη μία φορά δεν κατάφεραν να εξηγήσουν πώς γίνεται αυτές οι δόσεις να εντάσσονται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο διαπραγμάτευσης, ούτε να τοποθετηθούν στο ερώτημα αν πρόκειται για παράνομη ενέργεια έναντι της οποίας ενδέχεται να κινηθούν διαδικασίες επί παραβάσει.

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι, με τις δόσεις για τις οποίες έχει συμφωνήσει μέσω των συμβάσεων προαγοράς με τους παραγωγούς των δύο εμβολίων που έχουν ήδη εγκριθεί (Pfizer-BioNTech και Moderna), η Ε.Ε. έχει εξασφαλίσει αρκετά εμβόλια για περισσότερο από το 80% του πληθυσμού των κρατών-μελών. «Αυτό δίνει σιγουριά στον σχεδιασμό μας, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την ευρύτερη γειτονιά», είπε.

Παράλληλα, χθες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι, βάσει των νέων δεδομένων που είχε ζητήσει και έλαβε από την AstraZeneca, αναμένει η εταιρεία να καταθέσει αίτηση για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους την ερχόμενη εβδομάδα και ότι η γνωμοδότηση είναι πιθανό να εκδοθεί πριν από το τέλος του Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου ο αναπληρωτής διευθυντής του ΕΜΑ είχε εκφράσει σκεπτικισμό για τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης εντός του Ιανουαρίου. Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει ήδη εγκριθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 30 Δεκεμβρίου και βρίσκεται σε διαδικασία κυλιόμενης αξιολόγησης από τον EMA, από την 1η Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή