Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Λονδίνο

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Λονδίνο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε χθες το Λονδίνο από τον δήμαρχο Σαντίκ Καν, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορωνοϊού, που έχει φέρει τις νοσηλευτικές δομές στο χείλος της αβύσσου. Oπως τόνισε ο Καν, ο ένας στους 30 Λονδρέζους νοσεί από κορωνοϊό. Τα κρούσματα στη Βρετανία την περίοδο των γιορτών (26/12-3/01) αυξήθηκαν κατά 33% και οι νέες λοιμώξεις ανήλθαν σε 70.000 σε ημερήσια βάση. 

Την ίδια στιγμή, προκειμένου να βοηθήσουν στην προσπάθεια επίσπευσης των μαζικών εμβολιασμών του πληθυσμού, επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δύο δόσεις εμβολίου των Pfizer-BioNTech μπορεί να χορηγηθούν σε διάστημα έξι εβδομάδων και όχι περισσότερο, όπως επιχειρεί να πράξει η Βρετανία. Επίσης, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας και της Pfizer, το εμβόλιο της εταιρείας μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά και έναντι των δύο επικίνδυνων μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού που ανιχνεύονται στη Βρετανία. Επί του παρόντος δεν έχει ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά του έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους.

Η Δανία θα εκδίδει τις επόμενες ημέρες «ψηφιακά διαβατήρια» για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί προκειμένου να μην εντοπίζουν προβλήματα κατά τις μετακινήσεις τους σε άλλες χώρες. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι πρέπει ακόμα να μελετηθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού από εμβολιασθέντες, αλλά και η χρονική διάρκεια της προστασίας που αυτό προσφέρει. 

Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται και η Τσεχία εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας. Το μεγαλύτερο αποτεφρωτήριο της χώρας αδυνατεί να διαχειριστεί τη μεγάλη συρροή σορών, θυμάτων της COVID-19. 

Τέλος, μελέτη τoυ Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχουν Λοιμώξεων και Πρόληψης (CDC) επιβεβαιώνει τον μείζονα ρόλο που διαδραματίζουν οι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού στη γιγάντωση της πανδημίας. Ειδικότερα, η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Jama Network Open, διαπίστωσε ότι το 59% των νέων λοιμώξεων οφείλεται σε φορείς χωρίς συμπτώματα. Την ίδια στιγμή, το 35% των νέων κρουσμάτων οφείλεται σε προσυμπτωματικούς φορείς του ιού, που τον μεταδίδουν προτού εμφανίσουν συμπτώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή