Tην καγκελαρία σκέφτεται ο Γενς Σπαν

Tην καγκελαρία σκέφτεται ο Γενς Σπαν

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν διερευνά τις προοπτικές μιας υποψηφιότητας για την καγκελαρία, σύμφωνα με πηγές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, που μίλησαν στο περιοδικό Der Spiegel. Οι κινήσεις του Σπαν βασίζονται στη διαπίστωση ότι κανείς από τους τρεις υποψηφίους για την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος –Φρίντριχ Μερτς, Αρμιν Λάσετ και Νόρμπερτ Ρέντγκεν– δεν είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής μεταξύ του εκλογικού σώματος.
Επειτα από δύο αναβολές, το συνέδριο στο οποίο θα εκλεγεί ο διάδοχος της νυν επικεφαλής του κόμματος, Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, θα διεξαχθεί στις 15 και 16 Ιανουαρίου. Ο νικητής της αναμέτρησης θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα είναι και υποψήφιος καγκελάριος της ένωσης Χριστιανοδημοκρατών –Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU) στις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου. Ωστόσο, όπως φαίνεται, τα διάφορα εναλλακτικά σενάρια, στα οποία περιλαμβάνεται η επιλογή έτερου υποψηφίου, δεν έχουν εγκαταλειφθεί. Μεταξύ των «εκτός λίστας» ονομάτων που είχαν συζητηθεί τους περασμένους μήνες ήταν και αυτό του πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, που προέρχεται από το CSU. 

Ο Σπαν, που είχε έλθει τρίτος στην προηγούμενη αναμέτρηση, δεν λαμβάνει μέρος και υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Αρμιν Λάσετ, πρωθυπουργού του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο οποίος θεωρείται σύμμαχος της απερχόμενης καγκελαρίου Μέρκελ. Παράλληλα, όμως, ο Σπαν έχει εμμέσως πλην σαφώς κατηγορήσει τον Λάσετ για έλλειψη μαχητικότητας, επισημαίνοντας τις δικές του θετικές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις. 

Μέτρηση του ινστιτούτου Kantar για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, πριν από τα Χριστούγεννα, τοποθέτησε τον Σπαν στη θέση του πιο αγαπητού πολιτικού στη χώρα μετά την Αγκελα Μέρκελ, αν και άλλες μετρήσεις έχουν γεννήσει κάποιες αμφιβολίες. Πιο συγκεκριμένα, κατά την τελευταία μέτρηση Deutschlandtrend του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης, η δημοτικότητα του Σπαν έχει πέσει κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες και βρίσκεται στα επίπεδα του περασμένου Μαΐου. 

Οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες έχουν στραφεί εναντίον του Σπαν, θέτοντας εν αμφιβόλω τους χειρισμούς του στο θέμα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού και αποστέλλοντάς του κατάλογο 24 ερωτημάτων γύρω από τη διαδικασία των εμβολιασμών στη χώρα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή