Οι πανομοιότυποι δίδυμοι έχουν γενετικές διαφορές

Οι πανομοιότυποι δίδυμοι έχουν γενετικές διαφορές

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και τα μονοζυγωτικά δίδυμα, που μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, παρουσιάζουν διαφορές στο γενετικό υλικό τους, οι οποίες, σύμφωνα με Ισλανδούς ερευνητές, δημιουργούνται στα πρώτα στάδια εμβρυϊκής ανάπτυξης. Ερευνα της ισλανδικής DeCode, με ειδίκευση στις γενετικές μελέτες, αποδεικνύει τη γενετική διαφορετικότητα των ομοίων διδύμων. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Genetics». Οι επιστήμονες ανέλυσαν το γονιδίωμα 387 ζευγών μονοζυγωτικών διδύμων, των γονέων τους, των συζύγων και των παιδιών τους και διαπίστωσαν ότι, αν και οι όμοιοι δίδυμοι θα έπρεπε να έχουν πανομοιότυπο DNA, εμφανίζουν γενετική ποικιλομορφία εξαιτίας των μεταλλάξεων κατά την εμβρυϊκή ζωή. Η ανάλυση των Ισλανδών ερευνητών έδειξε ότι κάθε μονοζυγωτικός δίδυμος εμφανίζει κατά μέσον όρο πέντε πρώιμες μεταλλάξεις στο γονιδίωμά του. Στο 15% των ζευγών διδύμων (περίπου ένα στα επτά ζεύγη), ο ένας φέρει στο DNA του μεταλλάξεις τις οποίες δεν εμφανίζει ο αδελφός του. Οταν μια μετάλλαξη συμβαίνει κατά τις πρώτες εβδομάδες της εμβρυϊκής ανάπτυξης, αναμένεται να εξαπλωθεί σχεδόν σε όλα τα κύτταρα τόσο του ίδιου του ατόμου όσο και των απογόνων του.

Μέχρι σήμερα, διαφορές στη συμπεριφορά και την εμφάνιση των ομοίων διδύμων αποδίδονταν λανθασμένα σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, επειδή οι επιστήμονες δέχονταν αξιωματικά ότι το γενετικό τους υλικό είναι εντελώς όμοιο. Η νέα μελέτη, ωστόσο, ανατρέπει αυτή τη θεώρηση, επισημαίνοντας ότι δεν έχει αξιολογηθεί ο ρόλος που διαδραματίζουν οι μικρές, έστω, διαφοροποιήσεις του γενετικού υλικού. Σε πολλές περιπτώσεις, για παράδειγμα, έχουν καταγραφεί παθήσεις, όπως ο αυτισμός, να επηρεάζουν μόνο τον έναν από τους δύο μονοζυγωτικούς διδύμους, εξαιτίας αυτών των διαφοροποιήσεων. Οπως επισημαίνει συμπερασματικά ο συντονιστής της μελέτης, δρ Κάρι Στέφανσον, «καλύτερα να μιλάμε πλέον μόνο για μονοζυγωτικούς και όχι για ταυτόσημους διδύμους».

Μία άλλη διάσταση στο πρόβλημα που δημιουργεί η αναγνώριση της γενετικής διαφορετικότητας των ομοίων διδύμων υποδεικνύει ο γενετιστής Γιαν Ντουμάνσκι, του Πανεπιστημίου της Ουψάλας. Καθώς οι μονοζυγωτικοί δίδυμοι χρησιμοποιούνται ως ερευνητικά πρότυπα σε πλήθος μελετών που αξιολογούν και διαχωρίζουν την επιρροή του περιβάλλοντος από εκείνη του γενετικού υλικού, είναι σημαντικό οι διαφορές μεταξύ των διδύμων να μην αποδίδονται αυτομάτως σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή