Σε ρυθμούς lockdown και η Κύπρος

Σε ρυθμούς lockdown και η Κύπρος

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καθεστώς αυστηρού lockdown από τα ξημερώματα της Κυριακής και για περίοδο τριών εβδομάδων επιστρέφει η Κύπρος λόγω της κατακόρυφης αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και της τεράστιας πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας.

Βάσει των νέων μέτρων απαγορεύεται η μετακίνηση από τις 21:00 μέχρι τις 5:00 το πρωί, ενώ για τις υπόλοιπες ώρες οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται δύο φορές τη μέρα, για συγκεκριμένους λόγους, με την αποστολή SMS. Απαγορεύονται επίσης οι συναθροίσεις τόσο σε ιδιωτικούς, όσο και σε δημόσιους χώρους, ενώ η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική στον δημόσιο τομέα και η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες θα γίνεται με τηλεκπαίδευση.

Ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου τόνισε την ανάγκη συνέχισης του εμβολιαστικού προγράμματος, το οποίο χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας για επιστροφή στην κανονικότητα. Σύμφωνα με το πλάνο του Υπουργείου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα εμβολιαστούν 60 με 70 χιλιάδες άτομα, ενώ μέχρι τα μέσα Απριλίου ο αριθμός θα ανέβει στις 120 χιλιάδες. Ο αριθμός αυτός θεωρείται αριθμός-κλειδί, αφού οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι ο εμβολιασμός του 20% του πληθυσμού θα μειώσει τις εισαγωγές σε νοσοκομεία κατά 80%.

Νέα μέτρα στήριξης

Τα νέα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας αναμένεται να επιφέρουν νέες οικονομικές συνέπειες στην ήδη πληγείσα κυπριακή οικονομία. Κάνωντας λόγω για την χειρότερη οικονομική κρίση που διανύει η Κύπρος από το 1974, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανακοίνωσε το πρωί νέο πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης συνολικού ύψους 350 – 400 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για έξι συνολικά σχέδια, τα οποία αφορούν επιχειρήσεις που αναστέλλουν την εργασία τους, στήριξη εργαζομένων, δανειοληπτών και ενοικιαστών.

Πηγή: Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή