Βρετανία: «Καμπανάκι» για τις επόμενες εβδομάδες
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Βρετανία: «Καμπανάκι» για τις επόμενες εβδομάδες

2' 11" χρόνος ανάγνωσης

Οι επόμενες εβδομάδες στη Βρετανία θα είναι οι χειρότερες, καθώς η νέα πιο μεταδοτική μετάλλαξη του ιού διαδίδεται στη χώρα, προειδοποίησε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης.

«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι οι χειρότερες αυτής της πανδημίας όσον αφορά τους αριθμούς στο NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας)», δήλωσε ο Κρις Γουίτι στο BBC.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε έως ότου τα εμβόλια φέρουν αποτέλεσμα, καθώς θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες προτού συμβεί αυτό, είναι πραγματικά να διπλασιαστούν οι προσπάθειες», σημείωσε.

Ο Γουίτι υπογράμμισε, επίσης, ότι η Βρετανία βρίσκεται σήμερα στο χειρότερο σημείο της επιδημίας και ότι ο απολογισμός των νεκρών από την Covid-19, ο οποίος ανέρχεται σε 81.431, είναι «απολύτως ειδεχθής».

Ωστόσο, ερωτηθείς αν θα επανέλθει ποτέ η ζωή στη Βρετανία σε μια κανονικότητα ο Γουίτι σημείωσε ότι θα υπάρξει επάνοδος στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, αλλά όχι για κάποιο χρονικό διάστημα, και ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο οι άνθρωποι τηρούν τους κανόνες του λοκντάουν και από την μαζική διάθεση των εμβολίων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα επιστρέψουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας όπως ήταν πριν, αυτό δεν αμφισβητείται, αυτή είναι η ζωή που όλοι θέλουμε να έχουμε», δήλωσε.

Μόλις διατεθούν τα εμβόλια, σημείωσε, «θα καταστεί δυνατή η άρση των περιορισμών για τους ανθρώπους. Αυτό δεν θα συμβεί μονομιάς και κάποια στιγμή, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα επιστρέψετε σε μια ζωή που θα είναι βασικά ακριβώς η ίδια με αυτήν που ήταν προηγουμένως. Ωστόσο προς το παρόν απέχουμε πολύ από αυτό», κατέληξε ο Γουίτι.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός που είναι αρμόδιος για την διάθεση του εμβολίου στη χώρα Ναντίμ Ζαχάουι σημείωσε ότι η Βρετανία ανησυχεί για εξάπλωση της Covid-19 στα σουπερμάρκετ και ιδιαίτερα για τον κόσμο που παραβιάζει τους κανόνες και δεν φοράει μάσκα σε αυτά.

«Ανησυχούμε ότι, για παράδειγμα, στα σουπερμάρκετ χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι φορούν μάσκες και ακολουθούν το σύστημα του ενός διαδρόμου και ότι για λόγους ασφαλούς λειτουργίας, οι άνθρωποι περιμένουν έξω», δήλωσε στο Sky News.

Ωστόσο ο Ζαχάουι δεν δήλωσε ότι η επιβολή των κανόνων θα πρέπει να αποτελεί ευθύνη των σουπερμάρκετ κι όχι των πολιτών.

«Η έκκλησή μας απευθύνεται σε όλους, σε όλους και στον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Αυτοί οι κανόνες δεν είναι όρια που τίθενται. Αυτοί οι κανόνες υπάρχουν για να προσπαθήσουμε και να εξασφαλίσουμε ότι θέτουμε αυτόν τον ιό υπό έλεγχο», σημείωσε.

«Το πιο σημαντικό που έχουμε τώρα να κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε ότι η συμμόρφωση με τους κανόνες όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν στα σουπερμάρκετ είναι κάτι που τηρείται, πρόσθεσε και εξήρε παράλληλα τα καταστήματα για την «καταπληκτική δουλειά» που κάνουν υπηρετώντας τις κοινότητές τους και διευκολύνοντας την εκστρατεία εμβολιασμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters