Συναγερμός στη Βρετανία για τον κορωνοϊό

Συναγερμός στη Βρετανία για τον κορωνοϊό

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματικές διαστάσεις έχει λάβει η πανδημία στην Αγγλία, όπου οι πολίτες προειδοποιήθηκαν, από τον επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών, καθηγητή Πολ Ουΐτι, ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι οι χειρότερες από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης και για αυτό θα πρέπει να περιορίσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές τους επαφές. Ο καθηγητής Ουΐτι τόνισε ότι το βρετανικό ΕΣΥ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και δήλωσε ότι εκτίμησή του είναι ότι ο ένας στους 50 Βρετανούς έχει προσβληθεί από κορωνοϊό, χωρίς να καταγράφεται καμία τάση ύφεσης του προβλήματος. 

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε έκκληση η κλιμάκωση του εμβολιαστικού προγράμματος να μη σηματοδοτήσει «λανθασμένο εφησυχασμό», υπογραμμίζοντας την ανάγκη μέγιστης επαγρύπνησης και απόλυτης συμμόρφωσης στα περιοριστικά μέτρα, ενώ δεν απέκλεισε την περαιτέρω αυστηροποίησή τους. Η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της με τη Βρετανία όπου κυριαρχεί το μεταλλαγμένο μεταδοτικό στέλεχος του κορωνοϊού. 

Σε μια άλλη εξέλιξη, το Πεκίνο έδωσε χθες το πράσινο φως, ύστερα από διαπραγματεύσεις ενός έτους, στο επιστημονικό κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να μεταβεί στη Γουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός, προκειμένου να βρει την προέλευση της πανδημίας. Ανώτατος αξιωματούχος του ΠΟΥ εξέφρασε αμφιβολία εάν οι επιστήμονες θα εξαγάγουν ικανοποιητικά συμπεράσματα από την επίσκεψή τους. Η Κίνα, άλλωστε, ξαναβρίσκεται στο μάτι του πανδημικού κυκλώνα, παρά τη σχετική επιστροφή της στην κανονικότητα τους τελευταίους μήνες. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι των περιχώρων του Πεκίνου τέθηκαν σε αυστηρό lockdown μετά τον εντοπισμό άγνωστου αριθμού νέων λοιμώξεων. Ταυτόχρονα, μεγάλη έκθεση στη Γουχάν, επ’ ευκαιρία της παρόδου ενός χρόνου από το lockdown της πόλης, ανασκευάζει την ιστορία της πανδημίας, αφήνοντας εκτός όλες τις άβολες αλήθειες όπως τη δράση της Αΐ Φεν, της επικεφαλής του τμήματος εκτάκτων περιστατικών του κεντρικού νοσοκομείου της Γουχάν, που προειδοποίησε πρώτη για τα περιστατικά μιας «μυστηριώδους ιογενούς πνευμονίας», αλλά και του Ζανγκ Γιόνγκζεν, του γιατρού από τη Σαγκάη που κοινοποίησε την ανάλυση του γονιδιώματος του νέου ιού σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, απογοητευτικά κρίνονται τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης για την αποτελεσματικότητα της χορήγησης του πλάσματος αναρρωννυόντων σε ασθενείς με ήπια ή βαριά συμπτώματα COVID-19. Οι επικεφαλής της κλινικής μελέτης REMAP-CAP, μετά την ανάλυση των στοιχείων, κατέληξαν ότι η χορήγηση πλάσματος δεν μεταβάλλει την έκβαση της πορείας των αρρώστων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή