Ο Γουίλιαμ Μπερνς στη CIA

44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eναν μη κομματικό διπλωμάτη καριέρας, παλιό γνώριμο στις πρωτεύουσες των σημαντικότερων συμμάχων και αντιπάλων των ΗΠΑ, επέλεξε ο Τζο Μπάιντεν για αφεντικό της CIA. Πρόκειται για τον 64χρονο Γουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος υπηρέτησε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί 33 συναπτά έτη και υπήρξε σύμβουλος προέδρων και υπουργών Εξωτερικών, Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών.

Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα από το 2005 μέχρι το 2008, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, ο Μπερνς έγινε τελικά αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών προτού συνταξιοδοτηθεί το 2014. Eκτοτε ήταν πρόεδρος του Ινστιτούτου Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη, μία από τις πιο γνωστές δεξαμενές σκέψεων στις ΗΠΑ για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο Μπερνς ομιλεί τη ρωσική, τη γαλλική και την αραβική γλώσσα. Θα διαδεχθεί την Τζίνα Χάσπελ, την πρώτη γυναίκα διευθύντρια της CIA. Ο διορισμός του πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία και δεν αποκλείεται να καθυστερήσει αν τελικά παραπεμφθεί για ανταρσία από τους Δημοκρατικούς ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή