Βρετανία: Απρόθυμη η αστυνομία να επιβάλει τη μάσκα στα καταστήματα

Βρετανία: Απρόθυμη η αστυνομία να επιβάλει τη μάσκα στα καταστήματα

Πηγές των αστυνομικών αρχών δηλώνουν πως έχουν σοβαρότερα καθήκοντα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο αντιπαράθεσης για τη χρήση μάσκας έχουν εξελιχθεί τα σούπερ μάρκετ στη Μεγάλη Βρετανία, με την άρνηση αρκετών πολιτών να τηρήσουν ένα από τα πιο βασικά μέτρα περιορισμού της μετάδοσης του ιού, και την αστυνομία να δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να αστυνομεύει τη συμμόρφωση των πελατών.

Με τον κορωνοϊό να καλπάζει στη Γηραιά Αλβιώνα, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ζήτησε από τις αστυνομικές αρχές να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στη συμμόρφωση των καταναλωτών στα μέτρα κατά της πανδημίας στην αγορά, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει τη χρήση μάσκας παντού, και στους εξωτερικούς χώρους.

Στην τακτική ενημέρωση της Δευτέρας από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο κ. Χάνκοκ κάλεσε την αστυνομία να επιβάλει τη συμμόρφωση των καταναλωτών στη χρήση μάσκας, μετά και την απόφαση μιας αλυσίδας λιανικής (Morrisons) να επιτρέπει την είσοδο σε πελάτες χωρίς μάσκες και την πρωτοβουλία άλλης (Sainsbury’s) να προσλάβει εταιρία ιδιωτικής ασφάλειας να επιβάλλει στην είσοδο των σούπερ μάρκετ της αλυσίδας τη χρήση μάσκας. Η Morrisons μάλιστα θεωρείται έτοιμη να καλεί την αστυνομία για όποιον καταναλωτή επιμένει να αρνείται να φορέσει μάσκα.

Ωστόσο η αστυνομία στη Βρετανία φέρεται απρόθυμη να βοηθήσει στη συμμόρφωση, καθώς σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στον βρετανικό Τύπο αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητά της, ενώ συχνά οι κανόνες κατά της πανδημίας είναι ασαφείς και ευμετάβλητοι στη χώρα, προκαλώντας σύγχυση και στα αστυνομικά όργανα.

Σε μια προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ κυβέρνησης και σούπερ μάρκετ από τη μια και στυνομικών αρχών από την άλλη, ο υφυπουργός αστυνόμευσης Κιτ Μόλτχαους δήλωσε την Τρίτη ότι η αστυνομία θα πρέπει μεν να παρεμβαίνει σε σοβαρές παραβάσεις των κανόνων κατά του κορωνοϊού εντός καταστημάτων, ωστόσο τα μέτρα των ιδιοκτητών των αλυσίδων θα είναι αποτελεσματικά στις περισσότερες περιπτώσεις.

«Οι αστυνομικοί θα είναι εκεί εφόσον χρειαστεί υποστήριξη αν τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα,» είπε ο κ. Μόλτχαους στο BBC.

Πηγή: The Guardian, Reuters, Sky News.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή