Στη Γουχάν την Πέμπτη ομάδα ειδικών του ΠΟΥ

Στη Γουχάν την Πέμπτη ομάδα ειδικών του ΠΟΥ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η οποία ερευνά την προέλευση του νέου κορωνοϊού, θα φθάσει την Πέμπτη στην κινεζική πόλη Γουχάν από τη Σιγκαπούρη, δήλωσε κινέζος αξιωματούχος.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έχει δηλώσει πως ο οργανισμός του προσβλέπει στη συνεργασία με την Κίνα αναφορικά με την αποστολή για τον εντοπισμό της πηγής του ιού και του πώς αυτός πέρασε στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Ο ίδιος είχε δηλώσει προηγούμενως «πολύ απογοητευμένος» όταν απαγορεύθηκε η είσοδος στους εμπειρογνώμονες νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με αποτέλεσμα να γυρίσουν πίσω δύο μέλη της ομάδας. Η Κίνα δήλωσε πως υπήρξε «παρανόηση».

«Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, θα φθάσουν αεροπορικώς από τη Σιγκαπούρη στη Γουχάν στις 14 Ιανουαρίου», δήλωσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν.

Ο εκπρόσωπος δεν απάντησε σε ερώτηση αν η ομάδα θα πρέπει να τεθεί σε καραντίνα μόλις φθάσει και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το δρομολόγιο της αποστολής.

Ο κορωνοϊός εντοπίσθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας και έχει έκτοτε διαδοθεί σε όλον τον κόσμο, μολύνοντας περισσότερους από 90 εκατ. πολίτες και στοιχίζοντας τη ζωή σε σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους.

Πριν από την επίσκεψη της αποστολής, η Κίνα επιδιώκει να διαμορφώσει το αφήγημα για το πότε και πού άρχισε η πανδημία, με τον υψηλόβαθμο διπλωμάτη Ουάνγκ Γι να λέει πως «όλο και περισσότερες μελέτες» δείχνουν ότι ο ιός εμφανίσθηκε σε πολλές περιοχές.

Υγειονομικός εμπειρογνώμονας, ο οποίος συνεργάζεται με τον ΠΟΥ, είχε δηλώσει προηγουμένως πως οι προσδοκίες ότι η ομάδα θα καταλήξει σ’ ένα συμπέρασμα από το ταξίδι της στην Κίνα θα πρέπει να είναι «πολύ χαμηλές».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή