Lockdown δέκα εβδομάδων στη Γερμανία

Lockdown δέκα εβδομάδων στη Γερμανία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αυστηρό lockdown στη Γερμανία μπορεί να διαρκέσει ακόμη οκτώ έως δέκα εβδομάδες, δήλωσε χθες η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, απευθυνόμενη σε ομάδα εργασίας της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, επισημαίνοντας ότι τα κρούσματα πιθανώς να δεκαπλασιαστούν μέχρι το Πάσχα, εφόσον δεν ληφθούν έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα. Την ίδια στιγμή, οι υγειονομικές αρχές της χώρας εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για τη διασπορά του λεγόμενου βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ζήτησε από τα εργαστήρια που διαχειρίζονται τα τεστ κορωνοϊού να πραγματοποιούν γενετική ανάλυση σε κάθε δέκατο δείγμα προκειμένου να αποκαλυφθεί η κλίμακα διασποράς της μετάλλαξης. 

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, την έντονη αντίδραση κυβέρνησης και συνδικαλιστών προκάλεσε η πρόταση του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας. Ο Γερμανός υπουργός Εργασίας Ουμπέρτους Χέιλ, σχολιάζοντας την πρόταση, απέκλεισε το ενδεχόμενο, όπως εξάλλου και η Γερμανική Ενωση Νοσηλευτών. 

Επέκταση του lockdown, επί τρεις εβδομάδες, αναμενόταν να ανακοινώσει χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Στη Βρετανία, η περασμένη χρονιά αποδείχθηκε η πιο θανατηφόρος του αιώνα, με τους συνολικούς θανάτους σε Αγγλία και Ουαλλία το 2020 να είναι ανάλογοι με αυτούς του 1918, κατά την έξαρση της ισπανικής γρίπης. Σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, εξαιτίας της ποδηλατικής βόλτας που πραγματοποίησε την Κυριακή στο ολυμπιακό πάρκο «Βασίλισσα Ελισάβετ» του ανατολικού Λονδίνου, μαζί με τη συνοδεία του. Καθώς το πάρκο απέχει περίπου 11 χιλιόμετρα από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνιγκ Στριτ, πολλοί τον μέμφονται για παραβίαση των κυβερνητικών συστάσεων. Οι κυβερνητικές οδηγίες για περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού δεν επιτρέπουν μετακινήσεις εκτός γειτονιάς.

Ιδιαιτέρως απογοητευτική κρίνεται η εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που κοινοποιήθηκε διά στόματος της επιστημονικής επικεφαλής του, δόκτορος Σούμια Σουαμινατάν, ότι είναι ανέφικτη η ανάπτυξη ανοσίας της αγέλης εντός του 2021, παρότι σε πολλά κράτη ήδη εξελίσσονται μαζικοί εμβολιασμοί κατά της COVID-19. Για αυτό τον λόγο, υπογράμμισε η δρ Σούμια Σουαμινατάν, είναι επιτακτική η τήρηση των μέτρων προστασίας παρά την έναρξη των εμβολιασμών. 

Τέλος, η Moderna ανακοίνωσε ότι η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιό της έχει διάρκεια ενός έτους, τονίζοντας ότι με την τεχνολογία mRNA είναι δυνατόν να κατασκευάσει εμβόλιο έναντι οποιασδήποτε μετάλλαξης μέσα σε λίγο χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή