Η Εθνοφρουρά προστατεύει το Καπιτώλιο

Η Εθνοφρουρά προστατεύει το Καπιτώλιο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μάχη του 1836 στο Οχυρό Αλαμο ανάμεσα στους εξεγερμένους Τεξανούς και τον μεξικανικό στρατό έχει τροφοδοτήσει με θρύλους ηρωικής αντίστασης το συλλογικό φαντασιακό των Αμερικανών. Την ομώνυμη, μεθοριακή κωμόπολη επέλεξε να επισκεφθεί χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, τερματίζοντας για λίγο την ερμητική του απομόνωση στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, για να επιθεωρήσει το περίφημο Τείχος κατά των μεταναστών, κάτι που ο ίδιος θεωρεί ένα από τα πιο εμβληματικά πεπραγμένα της τετραετίας του. Προτού αναχωρήσει για το Τέξας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η προσπάθεια των Δημοκρατικών να τον παραπέμψουν για καθαίρεση προκαλεί «τρομερό θυμό» στους οπαδούς του, αλλά τόνισε ότι ο ίδιος «δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση τη βία».

Την ίδια ώρα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ετοιμαζόταν να ψηφίσει πρόταση με την οποία καλείται ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς να κηρύξει έκπτωτο τον Τραμπ και να αναλάβει ο ίδιος υπηρεσιακός πρόεδρος μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου. Αν ο Πενς απορρίψει, όπως θεωρείται βέβαιο, αυτή τη λύση κι αν ο Τραμπ δεν πεισθεί να παραιτηθεί, η Βουλή είναι πιθανό να ψηφίσει σήμερα την παραπομπή του.

Ρεπορτάζ της Washington Post αποτυπώνει την παράλυση της κεντρικής εξουσίας στις έξι κρίσιμες ώρες που διήρκεσε η έφοδος στο Καπιτώλιο, την περασμένη Τετάρτη. Ενώ γερουσιαστές και βουλευτές πολιορκούνταν από τον όχλο και προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο, εκείνος αρκούνταν να παρακολουθεί –με έκδηλη ικανοποίηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ– τα κατορθώματα των οπαδών του και δεν σήκωνε τηλέφωνο. Χρειάστηκε η μεσολάβηση της κόρης του, Ιβάνκα, και άλλων στενών συνεργατών του για να πειστεί για τη σοβαρότητα της κατάστασης και για την ανάγκη μιας πυροσβεστικής παρέμβασης. 

Αρκετά μέλη της αστυνομίας του Καπιτωλίου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, καθώς κατηγορούνται για αμέλεια ή και ανοιχτή ενθάρρυνση των ταραξιών. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι περιπτώσεις ενός αστυνομικού που έβγαζε σέλφι με εισβολείς και ενός άλλου που τους συνόδευε, φορώντας το χαρακτηριστικό καπέλο των τραμπικών με το ακρωνύμιο MAGA, την ώρα κατά την οποία ένας συνάδελφός τους έχανε τη ζωή του. Αντίστοιχη εσωτερική έρευνα διεξάγεται στη Secret Service, που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του προέδρου, καθώς μέλος της χαρακτήριζε μέσω Facebook προδότες τους βουλευτές και γερουσιαστές που επικύρωναν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν. Μετά τον διά παντός εξοστρακισμό του Τραμπ, το Twitter ανέστειλε τη λειτουργία 70.000 λογαριασμών που συνδέονται με τους ακροδεξιούς συνωμοσιολόγους της ομάδας QAnon.

Με το ενδεχόμενο διαγραφής του από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρώην δήμαρχος της πόλης και νυν προσωπικός δικηγόρος του προέδρου, Ρούντολφ Τζουλιάνι. Αίσθηση προκάλεσε η άρνηση του Μπιλ Μπέλιτσικ, προπονητή-θρύλου του αμερικανικού φούτμπολ, να παραλάβει από τον Τραμπ το Μετάλλιο της Ελευθερίας. Ο Μπέλιτσικ είχε φιλική σχέση με τον Τραμπ και τον είχε υποστηρίξει δημοσίως στις εκλογές του 2016, αλλά η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε ύστερα από τα έκτροπα στο Καπιτώλιο τον υποχρέωσαν να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή