Ο Ρέντσι απειλεί να ρίξει την ιταλική κυβέρνηση

Ο Ρέντσι απειλεί να ρίξει την ιταλική κυβέρνηση

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Πόσο αποφασισμένος είναι ο Ματέο Ρέντσι να ρίξει την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει, ιδίως εν μέσω πανδημίας και ενώ επείγει να στηθεί ο μηχανισμός διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης; Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επιχείρησε χθες να αποτρέψει την εξαγγελθείσα αποχώρηση του μικρού κόμματος του Ρέντσι από το κυβερνητικό σχήμα, ξεκαθαρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο ο Ρέντσι δεν θα ξαναμοιράσει την τράπουλα όπως επιθυμεί, αντιθέτως θα δρομολογήσει εξελίξεις που μπορεί να μην είναι ευχάριστες ούτε για τον ίδιο – είτε πρόωρες εκλογές είτε σχηματισμό κυβέρνησης με μεταβλητά κοινοβουλευτικά ερείσματα αλλά χωρίς το κόμμα του Ρέντσι.

Μια πρώτη απάντηση ως προς τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού και νυν επικεφαλής του κόμματος Ιτάλια Βίβα επρόκειτο να δοθεί αργά χθες το βράδυ, μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του νομοσχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Ρέντσι απειλεί επί μέρες ότι μετά την κρίσιμη αυτή διαδικασία, θα αποσύρει τις υπουργούς του από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, που υποστηρίζεται από το Κίνημα 5 Αστέρων, το Δημοκρατικό Κόμμα και το αριστερό LeU. 

Ο Ρέντσι έχει διαφωνήσει ως προς τη διάρθρωση και τις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης και κάποιες από τις ενστάσεις του ενσωματώθηκαν στο αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου που επρόκειτο να εγκριθεί χθες από το υπουργικό συμβούλιο. Αν επιμείνει στην απόφαση για αποχώρηση, τα σενάρια που ανοίγονται είναι δύο: είτε ο πρωθυπουργός Κόντε θα καταφύγει στη Βουλή, αναζητώντας νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία (σενάριο που πιθανότατα θα οδηγήσει τη συγκυβέρνηση να ζητήσει στήριξη από τη λεγόμενη «υπεύθυνη» πτέρυγα του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) είτε θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Και στις δύο περιπτώσεις, ευνοημένος θα βγει ο Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά και οι σύμμαχοί του από το νεοφασιστικό κόμμα FdI. Ας σημειωθεί ότι ο Σαλβίνι χθες διοργάνωσε διαμαρτυρία κατά των περιοριστικών μέτρων.

Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο ο κεντρώος Ρέντσι δρομολογεί εξελίξεις που μπορεί να έχουν τέτοιες επιπτώσεις. «Είναι βαρύτατο πολιτικό σφάλμα να προξενήσει κανείς μια κυβερνητική κρίση που το 99% των Ιταλών δεν κατανοεί», σημείωσε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζιγκαρέτι. Διατυπώνοντας επικρίσεις για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Ρέντσι επιχειρεί να ανεβάσει το πολιτικό του προφίλ, ξεφεύγοντας από το πενιχρό 3% που του «δίνουν» αυτή την περίοδο οι δημοσκοπήσεις. 
Ενδεχομένως, ο Ρέντσι θεωρεί ότι θα δοθεί διέξοδος χωρίς προσφυγή στις κάλπες, με μια νέα κυβέρνηση Κόντε (την τρίτη κατά σειράν) ή με τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών. Στο ενδεχόμενο αυτό, το όνομα που ακούγεται για την πρωθυπουργία είναι αυτό του πρώην διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή