Η απροθυμία των Ευρωπαίων να δεχθούν τον Πομπέο ακύρωσε το ταξίδι του

Η απροθυμία των Ευρωπαίων να δεχθούν τον Πομπέο ακύρωσε το ταξίδι του

Μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, το Λουξεμβούργο ματαίωσε την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ εκεί

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάικ Πομπέο υποχρεώθηκε να ακυρώσει το τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που είχε προγραμματιστεί να γίνει αυτήν την εβδομάδα με σταθμό του στις Βρυξέλλες, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρόταση μομφής που έχει καταθέσει το Κογκρέσο εναντίον του, μία εβδομάδα πριν τη λήξη της θητείας του.

Επισήμως, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ένας από τους πιο πιστούς υπουργούς του απερχόμενου Ρεπουμπλικανικού προέδρου, αποφάσισε να παραμείνει στην Ουάσινγκτον για να διευκολύνει την «ομαλή μετάβαση» με το επιτελείο του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ακυρώνουμε όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του ταξιδιού του ΥΠΕΞ στην Ευρώπη», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Νωρίτερα την Τρίτη αξιωματούχος του Λουξεμβούργου δήλωσε πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι στο Λουξεμβούργο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ που διατύπωσε ο ομόλογός του Ζαν Άσελμπορν μετά τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Πομπέο αναμενόταν την Τετάρτη το βράδυ στις Βρυξέλλες όπου θα είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε η Συμμαχία. Συνάντηση εργασίας είχε προγραμματιστεί την Πέμπτη το πρωί με την υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Σοφί Βιλμές, σύμφωνα με επίσημη βελγική πηγή.

Ένας σταθμός στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου είχε προγραμματιστεί επίσης, αλλά ακυρώθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κατηγορίες του Ζαν Άσελμπορν, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του Λουξεμβούργου που ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαιώνοντας πληροφορία που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα New York Times.

Ο πρόεδρος Τραμπ είναι «ένας πυρομανής πολιτικός που πρέπει να προσαχθεί ενώπιον ποινικού δικαστηρίου», υποστήριξε ο κ. Άσελμπορν μιλώντας στο ραδιόφωνο RTL την επόμενη της εισβολής στο Καπιτώλιο υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανικού δισεκατομμυριούχου.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Λουξεμβούργου, γνωστός για την ειλικρίνειά του, έκρινε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη δημοκρατία» γιατί «αγνόησε το ίδιο του το Σύνταγμα, τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και προφανώς τα αποτελέσματα των εκλογών».

Ο Μάικ Πομπέο, ενώ καταδίκασε την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στο Καπιτώλιο, ποτέ δεν διαχώρισε ξεκάθαρα τη θέση του από εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ, σε αντίθεση με έναν αυξανόμενο αριθμό Ρεπουμπλικανών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή