Πελόζι για Τραμπ: Άμεσος κίνδυνος, πρέπει να φύγει

Πελόζι για Τραμπ: Άμεσος κίνδυνος, πρέπει να φύγει

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνιστά «προφανή και άμεσο» κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και «πρέπει να φύγει», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, κατά την έναρξη της συζήτησης για την παραπομπή του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

«Ξέρουμε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποκίνησε αυτήν την εξέγερση, αυτήν την ένοπλη στάση εναντίον της χώρας μας», σημείωσε η κ. Πελόζι, ζητώντας να καταστεί υπόλογος για την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

«Πρέπει να φύγει. Είναι ένας σαφής και άμεσος κίνδυνος για το έθνος που όλοι μας αγαπούμε», τόνισε.

«Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρει ευθύνη για την επίθεση στο Καπιτώλιο, την περασμένη εβδομάδα», εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τασσόμενος όμως ταυτόχρονα κατά της παραπομπής του.

«Ο πρόεδρος φέρει ευθύνη για την επίθεση στο Κογκρέσο από τον όχλο των ταραξιών», είπε ο Κέβιν Μακάρθι, στενός σύμμαχος του Τραμπ, ο οποίος είχε υιοθετήσει και επαναλάμβανε τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα για τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. «Θα έπρεπε να έχει αποκηρύξει αμέσως τον όχλο, όταν είδε τι εκτυλισσόταν», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Μακάρθι είπε ότι «θα ήταν λάθος» να παραπεμφθεί ο Τραμπ τόσο κοντά στο τέλος της θητείας του.

Στο μεταξύ, και έκτος Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, ο Νταν Νιουχάους, ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Τραμπ. Ο πρόεδρος «δεν καταδίκασε κατηγορηματικά την επίθεση, ούτε κάλεσε ενισχύσεις όταν οι αστυνομικοί μας (σ.σ. του Καπιτωλίου) κατατροπώθηκαν. Η χώρα μας χρειαζόταν έναν ηγέτη και ο πρόεδρος Τραμπ απέτυχε να τηρήσει τον όρκο του», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Νιουχάους, ο οποίος εκλέγεται στην Πολιτεία Ουάσινγκτον.

Λίγο νωρίτερα, η Βουλή, με ψήφους 221 υπέρ έναντι 203 κατά, ενέκρινε την πρόταση να συζητηθεί σήμερα η παραπομπή του Τραμπ. Ακολούθησε νέα ψηφοφορία επί του κατηγορητηρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για την επίθεση οπαδών του εναντίον του Καπιτωλίου, λίγες ημέρες προ της λήξης της θητείας του. Ο απερχόμενος πρόεδρος αρνείται επίσης κάθε ευθύνη για προηγούμενες κατηγορίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το κατηγορητήριο, το οποίο υποστηρίζεται από μεγάλο αριθμό Δημοκρατικών, οι οποίοι ελέγχουν την κάτω βουλή, και έχει αξιοσημείωτη υποστήριξη από λίγους Ρεπουμπλικάνους, αναμένεται να υιοθετηθεί εύκολα και έτσι ο Τραμπ θα γίνει σήμερα ο πρώτος πρόεδρος στην Ιστορία που θα έχει παραπεμφθεί δύο φορές από το Κογκρέσο στο πλαίσιο διαδικασίας για την καθαίρεσή του. 

Τι θα κάνει ο Μακόνελ

Ο Ρεπουμπλικάνος επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει λάβει ακόμη την οριστική του απόφαση για το πώς θα ψηφίσει εφόσον παραπεμφθεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν έχω λάβει μια οριστική απόφαση για το πώς θα ψηφίσω», αναφέρει ο Μακόνελ σε ένα υπόμνημα που απευθύνεται στους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές. Πρόσθεσε ότι θα ακούσει πρώτα τα νομικά επιχειρήματα που θα παρουσιαστούν στη Γερουσία.

Αποσπάσματα από αυτή τη δήλωση του Μακόνελ δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπό του.

Πελόζι για Τραμπ: Άμεσος κίνδυνος, πρέπει να φύγει-1
Η εθνοφρουρά «στρατοπέδευσε» στο Καπιτώλιο– Φωτ.AP Photo/J. Scott Applewhite

Μακόνελ: Η Γερουσία δεν θα συγκληθεί αυτήν την εβδομάδα

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δεν θα κάνει χρήση των έκτακτων εξουσιών του για να συγκαλέσει μια συνεδρίαση του Σώματος αυτήν την εβδομάδα, ενώ η Βουλή προχωρά τη διαδικασία παραπομπής του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ο εκπρόσωπός του στο Twitter.

Οι Δημοκρατικοί, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής τους στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, πίεζαν τον Μακόνελ να συμφωνήσει να συγκαλέσει νωρίτερα το Σώμα. Νωρίτερα, πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η Γερουσία έχει ήδη προγραμματίσει για την Παρασκευή μια τυπική συνεδρίαση (pro forma), που συνήθως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και στην οποία είναι παρόντες ελάχιστοι γερουσιαστές.

Η ηγεσία των Δημοκρατικών δηλώνει ότι ενδέχεται να αποστείλει το κατηγορητήριο στη Γερουσία ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, BBC

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτες εικόνες: Η εθνοφρουρά «στρατοπέδευσε» στο Καπιτώλιο

Human Rights Watch: Ο Τραμπ υπήρξε η απόλυτη καταστροφή

Η Βουλή των Αντιπροσώπων καλεί τον Πενς παρά την άρνησή του να εκκινήσει τη διαδικασία κατά Τραμπ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή