Στο «σημείο μηδέν» της πανδημίας το κλιμάκιο ΠΟΥ

Στο «σημείο μηδέν» της πανδημίας το κλιμάκιο ΠΟΥ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταφθάνει σήμερα στην Κίνα, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, το επιστημονικό κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προκειμένου να αναζητήσει την προέλευση του κορωνοϊού, που επί ένα χρόνο μαστίζει την παγκόσμια κοινότητα. Oπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν, «σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, οι ερευνητές θα φθάσουν αεροπορικώς από τη Σιγκαπούρη στη Γουχάν στις 14 Ιανουαρίου».

Στόχος της διεθνούς ομάδας, που θα παραμείνει στο «σημείο μηδέν» της πανδημίας επί 4 εβδομάδες και σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές θα έχει ελεύθερη πρόσβαση σε ό,τι στοιχεία χρειαστεί, είναι να ανταλλάξει απόψεις με τους Κινέζους συναδέλφους της που ερευνούν το ίδιο αντικείμενο. Οπως υπογράμμισαν, το ζητούμενο δεν είναι να αποδείξουν ότι η Κίνα είναι ένοχη. Υγειονομικός εμπειρογνώμων, που συνεργάζεται με τον ΠΟΥ, είχε δηλώσει παλαιότερα πως οι προσδοκίες ότι η ομάδα θα καταλήξει σε ένα συμπέρασμα από το ταξίδι της στην Κίνα θα πρέπει να είναι «πολύ χαμηλές».

Την ίδια στιγμή, η πανδημία στην Κίνα έχει λάβει, για ακόμη μία φορά, εκρηκτικές διαστάσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εθνικής επιτροπής υγείας, την Τρίτη καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κρουσμάτων των τελευταίων πέντε μηνών. 

Σε μια άλλη εξέλιξη, απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα του εμβολίου της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinovac Biotech. Μελέτη, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής στη Βραζιλία, έδειξε ότι η αποτελεσματικότητά του δεν ξεπερνάει το 50,38%.
Βέβαια είναι υψηλότερη από το όριο που απαιτούν οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί προκειμένου να το εγκρίνουν, αλλά απέχει από την αρχική ανακοίνωση της εταιρείας για αποτελεσματικότητα 78% και έπεται των εμβολίων Pfizer/BioNTech και Moderna, που υπερβαίνουν το 95%. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εξέλιξη δεν αποκλείεται να κλονίσει την παγκόσμια εμπιστοσύνη στα κινεζικά εμβόλια, κάτι ιδιαιτέρως επώδυνο για το Πεκίνο, που προσπαθεί με τη «διπλωματία των εμβολίων» και τη διάθεσή τους στα φτωχότερα κράτη να αποκαταστήσει την εικόνα του που αμαυρώθηκε εξαιτίας της ελλιπούς διαχείρισης της πρώτης φάσης της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή