Εκτελέστηκε η Λάιζα Μοντγκόμερι στις ΗΠΑ

Εκτελέστηκε η Λάιζα Μοντγκόμερι στις ΗΠΑ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

ΙΝΤΙΑΝΑ. Η εκτέλεση, χθες, με θανατηφόρο ένεση της 52χρονης Λάιζα Μοντγκόμερι, καταδικασθείσας για ειδεχθή δολοφονία που διέπραξε το 2004, ήταν μία από τις «αποχαιρετιστήριες» ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία το 2020 κατέρριψε ρεκόρ εκτελέσεων. Η Μοντγκόμερι είναι η πρώτη γυναίκα που εκτελείται από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1950.
Πριν της χορηγηθεί η θανατηφόρος ένεση, στις ομοσπονδιακές φυλακές Τερ Οτ της Ιντιάνα, υπάλληλος του σωφρονιστικού καταστήματος κατέβασε τη μάσκα της και τη ρώτησε αν ήθελε να πει κάποια τελευταία λόγια. «Οχι», απάντησε απλώς η 52χρονη, της οποίας οι συνήγοροι είχαν μάταια προσπαθήσει να μεταθέσουν την ημερομηνία εκτέλεσης. Το 2004, η Μοντγκόμερι είχε στραγγαλίσει την 23 ετών Μπόμπι Τζο Στίνερτ και είχε αφαιρέσει με μαχαίρι από την κοιλιά της έμβρυο 8 μηνών, το οποίο ήθελε να παρουσιάσει ως δικό της παιδί. Παρότι πρόωρο, το κοριτσάκι επιβίωσε και σήμερα είναι 16 ετών. Το φρικτό έγκλημα είχε συγκλονίσει βαθύτατα τη μικρή πόλη Σκίντμορ και ολόκληρη την πολιτεία του Μιζούρι. 

Οι συνήγοροι της Μοντγκόμερι υποστήριξαν ότι σε περιπτώσεις όπως αυτή, η επέμβαση του κράτους πρέπει να είναι προληπτική και όχι εκδικητική. Πιο συγκεκριμένα, η Λάιζα Μοντγκόμερι είχε περάσει μια παιδική και εφηβική ηλικία βγαλμένη από διεστραμμένη ταινία τρόμου, με τις αρμόδιες αρχές (αστυνομία, Δικαιοσύνη, εκπαιδευτικούς) να σφυρίζουν αδιάφορα. Είχε υποστεί βιασμούς από τον πατριό της, χωρίς να βρίσκει καταφύγιο ούτε στη μητέρα της, η οποία την υποχρέωνε να συνευρίσκεται με άνδρες στους οποίους η οικογένεια χρωστούσε χρήματα. Ενώ οι υπηρεσίες πρόνοιας απομάκρυναν από το σπίτι τη μεγαλύτερη αδελφή της, άφησαν αβοήθητη τη Μοντγκόμερι, η οποία υπέφερε από βαριά μετατραυματική διαταραχή καθώς και διπολική διαταραχή.

Είκοσι δύο αμερικανικές πολιτείες έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή και 12 άλλες έχουν πάνω από μία δεκαετία να εκτελέσουν θανατοποινίτη, ενώ ο αριθμός των εκτελέσεων στις υπόλοιπες πολιτείες μειώθηκε σημαντικά το 2020, μεταξύ άλλων και λόγω κορωνοϊού. Ενώ οι πολιτείες εκτέλεσαν επτά κρατουμένους, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκτέλεσε 10 το 2020. Εκτός από τη Μοντγκόμερι, σκοπεύει να εκτελέσει δύο ακόμη πριν ο Τραμπ παραδώσει τη διακυβέρνηση στον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.