Τρίτη κατά σειράν αυτοκτονία στο «Κύτος» της Νέας Υόρκης

Τρίτη κατά σειράν αυτοκτονία στο «Κύτος» της Νέας Υόρκης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστό για το κοινό παρέμενε χθες το κλιμακοστάσιο του κτιριακού συγκροτήματος «Χάντσον Γιαρντς» στο δυτικό Μανχάταν, μετά την αυτοκτονία 21χρονου άνδρα, ο οποίος πήδηξε τη Δευτέρα στο κενό. Πρόκειται για την τρίτη αυτοκτονία στο σημείο σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Το κλιμακοστάσιο, γνωστό ως «το Κύτος», αποτελεί το αρχιτεκτονικό επίκεντρο του συγκροτήματος, έχει ύψος 50 μ., ενώ στελέχη της κατασκευαστικής εταιρείας και του αρχιτεκτονικού γραφείου μελετούν τώρα συστήματα πρόληψης τέτοιων περιστατικών. Η εταιρεία διαχείρισης του συγκροτήματος ανέφερε ότι το κλιμακοστάσιο θα παραμείνει κλειστό για το κοινό «για το άμεσο μέλλον». Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η αστυνομία αποκάλυψε την ταυτότητα του αυτόχειρα. Πρόκειται για τον 21χρονο Φράνκλιν Ουάσιγκτον από το Σαν Αντόνιο του Τέξας. Στις 21 Δεκεμβρίου, 24χρονη γυναίκα από το Μπρούκλιν πήδηξε στο κενό από «το Κύτος», βρίσκοντας ακαριαίο θάνατο. Τον περασμένο Φεβρουάριο, 19χρονος άνδρας από το Νιου Τζέρσεϊ αυτοκτόνησε πέφτοντας από το κλιμακοστάσιο, με αυτόπτες μάρτυρες να περιγράφουν τις κραυγές που έβγαζε το θύμα πριν προσκρούσει στο έδαφος.

Υπάλληλος του κτιριακού συγκροτήματος, ο οποίος υπήρξε μάρτυρας της αυτοκτονίας της Δευτέρας, ανέφερε ότι βρίσκεται σε σοκ, καθώς βρισκόταν μπροστά και στην αυτοκτονία της 24χρονης τον Δεκέμβριο.

Τρίτη κατά σειράν αυτοκτονία στο «Κύτος» της Νέας Υόρκης-1
Το κλιμακοστάσιο αποτελεί το αρχιτεκτονικό επίκεντρο του κτιριακού συγκροτήματος και έχει ύψος 50 μ. (φωτ. A.P. / Mark Lennihan)

«Το Κύτος» έχει σχεδιαστεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο Heatherwick Studio, με τους δημιουργούς να περιγράφουν το έργο ως «εικαστική εγκατάσταση αλληλεπίδρασης», με 154 συνδεδεμένες κλίμακες, 2.500 σκαλιά και 80 κεφαλόσκαλα. Οι επισκέπτες του «Χάντσον Γιαρντς» ενθαρρύνονται να ανεβούν στην κορυφή της κλίμακας και να απολαύσουν τη θέα της Νέας Υόρκης και του ποταμού Χάντσον. «Το Κύτος» θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να προσελκύσει επισκέπτες στο κτιριακό συγκρότημα κόστους 25 δισ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη κατασκευαστική επένδυση μεικτής χρήσης στις ΗΠΑ. Μετά τα εγκαίνια, όμως, το 2019, το «Χάντσον Γιαρντς» –χτισμένο στην τοποθεσία των ιστορικών ναυπηγείων της Νέας Υόρκης που διέκοψαν τη λειτουργία τους τη δεκαετία του 1970– δεν κατάφερε να προσελκύσει ενοικιαστές, εν μέρει εξαιτίας της πανδημίας.

Το διοικητικό συμβούλιο του συγκροτήματος αναζητεί τώρα τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας του κλιμακοστασίου χωρίς να πληγεί η αισθητική του. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μόνο με την αύξηση του ύψους του κιγκλιδώματος θα μπορέσουν να προληφθούν οι αυτοκτονίες, παρότι αυτό θα αλλοιώσει τη μορφή ενός πραγματικού έργου τέχνης.

Μεταξύ των μνημειωδών οικοδομημάτων της Νέας Υόρκης, οι γέφυρες είναι αυτές που προσελκύουν παραδοσιακά τους αυτόχειρες. Η γέφυρα «Τζορτζ Ουάσιγκτον», πάνω από τον ποταμό Χάντσον, καταγράφει περίπου 15 αυτοκτονίες τον χρόνο. Το 2017, όμως, η υπηρεσία αυτοκινητοδρόμων της πολιτείας τοποθέτησε μεταλλικό κιγκλίδωμα ύψους τεσσάρων μέτρων και προστατευτικό δίχτυ πάνω από τα πεζοδρόμια της τριώροφης γέφυρας, σε μία προσπάθεια πρόληψης αυτοκτονιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή