Παράταση ζωής αναζητεί η κυβέρνηση Κόντε

Παράταση ζωής αναζητεί η κυβέρνηση Κόντε

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Σε αναζήτηση «υπεύθυνων» βουλευτών και γερουσιαστών, που θα στηρίξουν την κεντροαριστερή κυβέρνησή του παρά την αποχώρηση του κόμματος Ιτάλια Βίβα του Ματέο Ρέντσι, βρίσκεται ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Ο Κόντε ανακοίνωσε, χθες, στον πρόεδρο Ματαρέλα την πρόθεσή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή τη Δευτέρα. 

Ο επικεφαλής του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζιγκαρέτι, απέκλεισε χθες τις προτάσεις για υπέρβαση της πολιτικής κρίσης μέσω ευρείας συνεργασίας κεντροαριστερών και κεντροδεξιών δυνάμεων, σημειώνοντας ότι το κόμμα του δεν θα συνεργαστεί «με τους φίλους των Βίκινγκς που επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο». Ο Τζιγκαρέτι θεωρεί ότι εξωθώντας το Δημοκρατικό Κόμμα σε τέτοιες λύσεις, απώτερος σκοπός του Ματέο Ρέντσι είναι να απαξιώσει και να διαλύσει το κόμμα του οποίου ήταν κάποτε επικεφαλής. 

Από την έκβαση της πολιτικής κρίσης θα καθοριστεί αν το πείραμα της κυβερνητικής συνεργασίας του Κινήματος 5 Αστέρων με το Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεχιστεί, αν θα υπάρξει κυβέρνηση τεχνοκρατών ή αν η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο. Ο πρόεδρος Ματαρέλα, του οποίου η παρέμβαση είναι βαρύνουσας σημασίας σε περιόδους πολιτικής κρίσης, δεν έχει εκφέρει ακόμα άποψη. 

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Ρέντσι απέσυρε τους δύο υπουργούς του κόμματός του από την κυβέρνηση, επικρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται να απορροφηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και προχωρώντας και σε άλλα αιτήματα, όπως το να μην υπάγονται στον πρωθυπουργό οι μυστικές υπηρεσίες. 

«(Αποχωρώντας από την κυβέρνηση) ο Ματέο Ρέντσι έκανε ένα δώρο, καλύτερο από ποτέ, σε μια Δεξιά χειρότερη από ποτέ», εκτίμησε ο υπουργός Νοτίου Ιταλίας Πέπε Προβεντζάνο. Τον Αύγουστο του 2019, ο Ρέντσι είχε παίξει ρόλο-κλειδί για την αποφυγή της ανόδου του Ματέο Σαλβίνι στην εξουσία. Ηταν η στιγμή κατά την οποία ο Ρέντσι συμφώνησε να προσφέρει τη στήριξη των 18 γερουσιαστών του σε μια κυβέρνηση ανάμεσα στο Κίνημα 5 Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα, σχηματίζοντας τη δεύτερη κυβέρνηση Κόντε. Ο Σαλβίνι είχε αποχωρήσει από την πρώτη κυβέρνηση Κόντε, αποσκοπώντας σε πρόωρες εκλογές που μπορεί να του χάριζαν την πρωθυπουργία. 

Τώρα ο Κόντε ελπίζει ότι κάποιοι από αυτούς τους 18 γερουσιαστές θα αψηφήσουν τη «γραμμή» του Ρέντσι και θα αποφασίσουν να στηρίξουν την κυβέρνηση, από κοινού με κάποιους γερουσιαστές που είχαν αποχωρήσει από το Κίνημα 5 Αστέρων. Αυτή θα ήταν η λύση με τις μικρότερες αναταράξεις, δεν είναι όμως και η πιο πιθανή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή