Δραματική έκκληση για οξυγόνο σε κλινικές της Βραζιλίας (βίντεο)

Δραματική έκκληση για οξυγόνο σε κλινικές της Βραζιλίας (βίντεο)

Η τοπική μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει αφήσει χωρίς επαρκείς προμήθειες το σύστημα υγείας

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται η Βραζιλία, και ιδίως το βόρειο κομμάτι της, καθώς μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού στη χώρα έχει αυξήσει περαιτέρω τον ρυθμό εξάπλωσης της πανδημίας και αφήσει χωρίς προμήθειες οξυγόνου κάποια νοσοκομεία.

Η νέα μορφή του κορωνοϊού είναι ιδιαιτέρως μεταδοτική και φαίνεται να απασχολεί πολύ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Έχει φέρει το σύνολο των νεκρών από κορωνοιό στη χώρα πάνω από τους 205.000, το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, που σημαίνει ότι τους τελευταίους 10 μήνες πέθανε ένας σε κάθε χίλιους Βραζιλιάνους λόγω Covid-19.

Η κατάσταση φαίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη στην πολιτεία Αμαζόνας στον βορρά της Βραζιλίας, με τα νοσοκομεία στην πόλη Μανάους, που είχε φιλοξενήσει και αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2014, να έχει ελλείψεις υλικών και ιδιαιτέρως αποθεμάτων οξυγόνου. Το ιατρικό προσωπικό στην περιοχή προειδοποιεί ότι θα πεθάνουν πολλοί ασθενείς εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου.

Έχει μεταδοθεί ευρέως η δραματική έκκληση νοσηλεύτριας για αποθέματα οξυγόνου στις κλινικές του Μανάους, όπου με δάκρυα στα μάτια και φωνή που τρέμει παρακαλεί όποιον έχει κάποια φιάλη να τη φέρει στα νοσοκομεία αμέσως, συμμετέχοντας σε μια εθνική εκστρατεία με τίτλο «Οξυγόνο για τη Μανάους».

Ήδη από την Παρασκευή η Βρετανία απαγόρευσε τις αφίξεις από όλη τη Νότια Αμερική, αλλά και από την Πορτογαλία και το Πράσινο Ακρωτήριο.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή