ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ

Βρετανία: Υπουργείο σβήνει κατά λάθος 150.000 αρχεία εγκληματιών και υπόπτων

Η διαγραφή θα προκαλέσει προβλήματα στην αστυνομία, τη δικαιοσύνη και την έκδοση βίζας

Βρετανία: Υπουργείο σβήνει κατά λάθος 150.000 αρχεία εγκληματιών και υπόπτων

Εφιαλτική για τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές στη Βρετανία είναι η αποκάλυψη ότι το υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου διέγραψε κατά λάθος 150.000 αρχεία σεσημασμένων εγκληματιών, δακτυλικών αποτυπωμάτων, δειγμάτων DNA κλπ.

Το λάθος έγινε κατά την εβδομαδιαία εκκαθάριση των αρχείων της βρετανικής αστυνομίας, όπως παραδέχθηκε το υπουργείο, με την αντιπολίτευση να καλεί την υπουργό Πρίτι Πατέλ να αναλάβει την ευθύνη αυτής της γκάφας.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι προσπαθεί με τη συνδρομή και της αστυνομίας να εκτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς που έχει επισυμβεί στα αρχεία, σπεύδοντας πάντως εκ των προτέρων να πει ότι δεν έχουν διαγραφεί αρχεία επικίνδυνων εγκληματιών, αλλά ατόμων που είχαν συλληφθεί και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στον βρετανικό Τύπο όμως εκφράζονται φόβοι ότι το αποτέλεσμα της γκάφας θα είναι κάποιοι να κυρηχθούν αθώοι και να αφεθούν ελεύθεροι διότι χάθηκαν αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος τους. Θα είναι επίσης πολύ δυσκολότερο για την αστυνομία να ανοίξει έρευνα σε βάρος κάποιου αν έχουν χαθεί τα στοιχεία που θα τον συνέδεαν με κάποια υπόθεση.

Επιπλέον αναμένονται προβλήματα και στην προώθηση αιτημάτων για βίζα, τη στιγμή που το Brexit έχει ήδη επιβαρύνει τις σχετικές διαδικασίες.

Πηγή: The Times, Daily Mail