ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Φον ντερ Λάιεν: Υπέρ του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού

Φον ντερ Λάιεν: Υπέρ του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού

Θετικά αποτιμά την ιδέα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά της Covid-19, το οποίο θα τυγχάνει «αμοιβαίας αναγνώρισης», η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας ικανοποίηση για την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σε συνέντευξή της σε πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης πριν από την επίσκεψή της στη Λισαβόνα, η φον ντερ Λάιεν επεσήμανε πως «αποτελεί ιατρική επιταγή να υπάρχει ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού. Για το λόγο αυτόν με χαροποίησε η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού (Κυριάκου Μητσοτάκη) για ένα αμοιβαίας αναγνώρισης πιστοποιητικό εμβολιασμού».

«Εάν αυτό δώσει προτεραιότητα ή πρόσβαση σε ορισμένα αγαθά, πρόκειται για μία πολιτική και νομική απόφαση η οποία θα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν, ενόψει της νέας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που διεξάγεται την ερχόμενη Πέμπτη με στόχο τον συντονισμό των χωρών της Ενωσης απέναντι στην υγειονομική κρίση.

Την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να υιοθετήσει ένα τυποποιημένο πιστοποιητικό εμβολιασμού για να δοθεί μία ώθηση στην τουριστική βιομηχανία, η οποία έχει πληγεί από την πανδημία.

«Είναι επείγον να εκπονήσουμε κοινή συμφωνία για την θέσπιση πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο θα γίνεται δεκτό σε όλες τις χώρες μέλη», έγραψε στην πρότασή του ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «ένα τυποποιημένο πιστοποιητικό θα αποτελεί απόδειξη ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιασθεί».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP